Erik Falkenburg inzet rel om financiën

Erik Falkenburg tijdens een mooi seizoen bij Go Ahead Eagles. Foto Orange Pictures/Ron Jonker

Hielke Biemond
Leiden

Edwin Lugt vindt dat Financial Fair Play ook in Nederland moet worden bevorderd. De preses van Go Ahead Eagles zegt dat in een reactie op het vertrek van Leidenaar Erik Falkenburg (26) naar NAC Breda. „Er klopt iets niet in het Nederlandse voetbal.”

Lugt maakt een vergelijking met de situatie in Europa, waar geprobeerd wordt met Financial Fair Play oneerlijke concurrentie tussen de clubs te voorkomen. „Het is bizar dat een club als NAC financieel wanbeleid kan voeren en er vervolgens allerlei constructies worden bedacht en uitgevoerd om zo’n club in leven te houden”, verklaart Lugt. „Wij hebben er alles aan gedaan om Erik te behouden, maar we weigeren om onverantwoorde risico’s te nemen. Het is jammer voor ons, maar wij gunnen Erik het allerbeste.”

Falkenburg benadrukt dat hij niet alleen om financiële redenen zijn jawoord gaf aan NAC, waarmee hij een tweejarig contract overeenkwam. „Voor velen is het een verrassende keuze”, verklaart hij. „Maar NAC is hoe dan ook een grotere club. Drie aspecten zijn voor mij belangrijk: sportief, financieel en sociaal. Ik denk dat ik daarmee bij NAC prima uit de voeten kan.”

Falkenburg, die het afgelopen seizoen werd gehuurd van AZ, was transfervrij. Behalve de Deventer eredivisionist probeerden diverse clubs in binnen- en buitenland hem te contracteren, waaronder PEC Zwolle. „Het is mij in de stad wel duidelijk gemaakt dat ik daar niet naartoe mocht gaan. PEC Zwolle was voor mij geen optie.”

NAC zat al een jaar achter Falkenburg aan. Vorig jaar verlangde AZ anderhalve ton om hem één jaar op huurbasis bij NAC te stallen dat hem daarna voor twee jaar wilde inlijven. De toenmalige raad van commissarissen hield de overgang van Falkenburg destijds tegen, omdat zij in die periode inzicht kregen in de financiële problemen waarmee de club kampte. Falkenburg trok daarop naar Go Ahead Eagles. In 33 wedstrijden (competitie en beker) was de middenvelder goed voor tien doelpunten. Hij had daarmee een groot aandeel in de dertiende plaats van het gepromoveerde team.

Falkenburg: „Ik ben een middenvelder met diepgang, scorend vermogen en heb sowieso werklust. Dat Go Ahead hoger is geëindigd dan NAC, is voor mij geen obstakel. Ik zie dit als een stap vooruit en wil meehelpen de club terug te brengen naar het linkerrijtje. Voor mij is NAC altijd een stabiele middenmoter geweest. Het stadion, de supporters: het spreekt mij allemaal aan. Ik houd van dit soort volksclubs.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.