Katwijks kwartet met rol voor meeuw Kappie

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Heb jij voor mij van beroupe de advecaet? En van skole de visserijskool? Katwijker en striptekenaar Bert van der Meij heeft nu naast het Kattuks Kwartet eenzelfde kaartspel geïllustreerd met stripfiguur Kappie in de hoofdrol: Kappie Kwartet.

Van der Meij begon tien jaar geleden aan de tekeningen voor een kwartet over zijn geboorteplaats Katwijk. Na tien kaarten drong tot hem door dat hij vooral een kaartspel over Kappie maakte. Toch koos hij ervoor een ’Kattuks Kwartet’ op de markt te brengen, waardoor het onafgemaakte kwartet met de zeemeeuw in de la bleef liggen. Tot het dit jaar weer begon te kriebelen en hij de tekeningen voor het kwartet verder heeft uitgewerkt.

Van der Meij omschrijft Kappie als ’de stripvaandeldrager van het Katwijks dialect’. De zeemeeuw is bekend van de gelijknamige strip die in weekkrant De Katwijksche Post verschijnt. De vogel geeft elke week, in perfect Katwijks dialect en met humor, commentaar op actuele gebeurtenissen binnen de gemeente Katwijk. Zo neemt Kappie ook geregeld personen op de hak, zoals voormalig burgemeester Jos Wienen.

In het nieuw uitgebrachte Kappie Kwartet komen thema’s voorbij als beroupe (skilder, advecaet, bankier, fotograef), marte (toeristemart, rommelmart, de mart, afzetmart) en skole (visserijskool, haegse skool, spitskool, houtskool). Van der Meij maakte eerder onder andere De Grote Katwijk Puzzel, Kattuks Memmerie en het Kattuks Kleurboek. Het Kattuks Kwartet werd twee jaar geleden vernieuwd. In de categorie ’gebauwe’ moest de Soefitempel plaatsmaken voor de nieuwe ondergrondse ’perkeergeraezje’.

Het kaartspel is voor 9,95 euro te koop bij The Readshop, Het Baken, Primera, Valutahuis, Intertoys en het Katwijks Museum.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.