In het spoor van een verdwenen tramlijn

Wim Wegman

Waarom een serie over de Blauwe Tram tussen Leiden en Haarlem? Wie even bladert in de geschiedenisboeken vindt aanleidingen genoeg. Dit jaar is het bijvoorbeeld negentig jaar geleden dat de eerste Blauwe Tram reed. In 2014 is het bovendien vijfenzestig jaar geleden dat hij er op die lijn weer mee ophield. Volgend jaar is het trouwens 135 jaar geleden dat de Noord-Zuid-Hollandsche Stoomtramweg-Maatschappij is opgericht. En ga zo maar door.

Maar de werkelijke reden voor deze serie is gewoon dat het leuk is om die oude tramsporen eens na te lopen, te kijken wat er nog is terug te vinden en er een paar opmerkelijke verhalen bij te zoeken – en die zijn er bij de tram altijd wel. De verhalen in deze serie maken deel uit van een groter project, waarbij ik alle verdwenen tramsporen tussen Leiden, Haarlem, Zandvoort en Amsterdam ben nagelopen.

In deze serie volg ik zo exact mogelijk de route van de oude tram van plaats naar plaats. De beschrijvingen boven Hillegom zijn echter aanzienlijk ingekort. Wie ook over die andere baanvakken en lijnen wil lezen, vindt ze op wimwegman.wordpress.com of straks in het boek Sporen 4.

De foto's komen uit de collectie van Stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.