’Leiden moet meer doen aan asbestdaken’

asbest lindenlaan goudenregenlaan castricum ### Credit: foto koen van eijk ### Caption: Linten schermen de steeg af tussen de Lindenlaan en Goudenregenlaan. ### Credit: Foto HMC ### Caption: De steegjes zijn afgezet.

Loman Leefmans
Leiden

Heeft Leiden veel daken die (deels) bestaan uit asbestplaten? En zo ja, gaat de gemeenten daar dan een saneringsplan opstellen en steunfonds in het leven roepen? Die vragen stelt de Leidse SP-fractie aan het stadsbestuur.

Het tv-programma Kassa en de vereniging Eigen Huis schonken recent aandacht aan het probleem. Daarbij bleek dat veel gemeenten nog weinig werk maken van asbestsanering.

Dit terwijl naar schatting een half miljoen huishoudens wonen onder een asbestdak. Dat gaat na verloop van tijd verweren en daarbij komen de schadelijke asbestvezels vrij. Daarom moeten de daken worden vervangen.

Maar eerst moet worden vastgesteld welke daken asbest bevatten. De SP wil laten onderzoeken waar dat in Leiden het geval is.

Daarna is het nog maar de vraag of particulieren, bedrijven en woningbouwcorporaties een vervanging op korte termijn kunnen betalen.

Daarom vindt de SP het een goed plan om in navolging van de gemeente Lelystad een steunfonds in het leven te roepen die goedkope leningen verstrekt. Ook een Leids asbeststeunpunt is wat de SP aanbeveelt.

Of het stadsbestuur de ideeën van de socialisten overneemt, wordt volgende maand duidelijk.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.