Voorlopig geen bedrijfswoningen in Veens kantoorpand

Het bedrijfspand aan de Stationsstraat. Foto Leidsch Dagblad

Annelies Karman
Alphen aan den Rijn

In het grote kantoorpand Noorderrond aan de Veense Stationsstraat mogen voorlopig geen ruimtes komen waar mensen in wonen en werken. Dat heeft de gemeente Kaag en Braassem bepaald na een aanvraag van eigenaar VRP Architecten.

Iedereen in Roelofarendsveen kent het gebouw. Het staat op een prominente plek bij de rotonde van de Stationsstaat en de Alkemadelaan. Bedrijven als verzekeraar Univé houden hier kantoor, evenals Flynth Adviseurs en Accountants en kantoorruimte-eigenaar VRP Architecten zelf. Daarnaast zijn er heel wat kleine bedrijfjes in het gebouw gevestigd. Op de bovenste drie verdiepingen zijn appartementen. Van echte leegstand is geen sprake.

,,We hebben het verzoek ook niet voor dit moment aan de gemeente gedaan, maar voor de toekomst’’, legt Nico van Ruiten van VRP uit. ,,Het grootste deel van de kantoren is bezet, maar we hebben nog wel een paar ruimtes beschikbaar.’’ Hij houdt rekening met de economie. ,,Stel dat er veel leeg zou komen te staan hier, dat zou een drama zijn voor het dorp. We hebben van twee startende ondernemers de vraag gehad of het mogelijk was om een deel te huren als werk- én woonruimte. Dat mag nu nog niet van het bestemmingsplan, niet op de onderste twee verdiepingen.’’ Maar het zette Van Ruiten en zijn collega’s wel aan het denken en bracht het kantoor er uiteindelijk toe om de gemeente te vragen of het in de toekomst mogelijk zou zijn om in sommige ruimtes te wonen en te werken.

Nee, luidt het antwoord. Volgens Kaag en Braassem is er ’in de praktijk wel behoefte aan kantoorruimte’. Daar zet Van Ruiten vraagtekens bij. Hij gaat zich verdiepen in het antwoord van Kaag en Braassem en wil mogelijk opnieuw met de gemeente in gesprek.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.