Wethouder overleeft motie van afkeuring

Ruud Sep
Oegstgeest

De irritatie over de gebrekkige informatievoorziening rond het datalek richt zich steeds meer op de persoon van CDA-wethouder Marien den Boer. Donderdagnacht dienden de oppositiepartijen PrO en Lokaal een motie in waarin zij het onder verantwoordelijkheid van Den Boer gevoerde beleid afkeurden.

De motie haalde geen meerderheid, maar dat was niet omdat de hele gemeenteraad zo enthousiast is over het optreden van de wethouder.

Een avond eerder barstte de raadzaal tot twee keer toe uit zijn voegen door de massale opkomst bij twee informatiebijeenkomsten over het datalek. Voor PrO-leider Tim van Tongeren, die bijna drie maanden geleden al aandrong op het houden van een bewonersavond, was dat hét bewijs dat de wethouder de onrust over het datalek onder de bevolking steeds heeft onderschat.

Het gebrek aan vertrouwen in de gemeente dat tijdens de informatiebijeenkomsten breed aanwezig was, werd nog verder gevoed door het binnen druppelen van nieuwe informatie. Zo werd duidelijk dat er meer informatie zat in de gelekte bestanden dat eerder werd aangegeven: naast naam en adres, BSN en gegevens over de aanslag onroerende-zaakbelasting, stond ook de achternaam van een eventuele partner in de database.

Daarnaast moest Den Boer woensdagavond toegeven dat het nog steeds mogelijk is dat een medewerker met een laptop vol gevoelige informatie het gemeentehuis uit loopt zonder dat iemand het door heeft. ,,We zijn op een aantal punten onvolledig geïnformeerd over de feiten’’, aldus Van Tongeren.

De motie van afkeuring haalde bij lange na geen meerderheid. Niet alleen de collegepartijen stemden tegen, maar ook oppositiepartij D66. Toch klonk er ook uit de hoek van VVD en D66 kritiek op de wethouder. ,,Wij vragen wethouder Den Boer om nog steviger dan tot nu toe het geval is de regie te houden. Het tempo kan omhoog’’, aldus VVD’er Vincent Janssen. Maar afkeuring? ,,Ik vind het te vroeg om dat soort uitspraken nu te doen.’’

De vraag of de CDA-wethouder een tik op zijn vingers verdient, zal wat D66’er Elfred Bus pas op tafel komen wanneer te zijner tijd de gemeentelijke afhandeling van het datalek wordt geëvalueerd. Tot het zover is, krijgt Den Boer de kans om de zaak voortvarend op te pakken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.