Landgoed heeft eindelijk entree die past bij ambitie

Paul de Vlieger
Lisse

Een brede toegangsweg met aan weerszijden kleurige banieren die de bezoekers welkom heten. Een parkeerterrein voor zo’n zeventig auto’s. En een nieuw kantoorgebouw met op de begane grond een bezoekerscentrum. Landgoed Keukenhof in Lisse heeft een nieuwe entree. Eindelijk een die past bij de ambitie van het landgoed: veel bezoekers trekken.

Er moesten wat bomen voor de nieuwe toegangsweg worden gekapt maar die ingreep was het wel waard, vindt Herman Hollander, voorzitter van Stichting Kasteel Keukenhof. ,,De oude ingang was onduidelijk en niet uitnodigend en zat bovendien in een onoverzichtelijke bocht. Nu hebben we een veel betere entree met alles erop en eraan.’’

Om iedereen aan de nieuwe situatie te laten wennen is de oude ingang, tweehonderd meter oostwaarts, dichtgezet met hekken en doek. De toegang wordt niet helemaal opgeheven maar in de toekomst alleen nog gebruikt bij bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld bij de ontvangst van vips.

Kubus

Wie de nieuwe toegangsweg afrijdt, komt bij het nieuwe kantoorgebouw annex bezoekerscentrum van landgoed Keukenhof. Een antracietgrijs, kubusachtig gebouw met veel glas. Niet een bouwwerk dat je in eerste instantie op een landgoed vol oude rijksmonumenten zou verwachten. Maar daar is over nagedacht, maakt Hollander duidelijk. ,,Historiserend bouwen, een poging doen om de stijl van toen na te maken, is een gruwel. Dat is vloeken in de kerk volgens landschapsarchitecten. Veel beter is het dan om juist iets heel anders, moderns neer te zetten. Daarmee creëer je een soort spanningsveld’’, zegt de voorzitter.

Dat niet iedereen er zo over denkt, weet hij ook. ,,Ik heb de commentaren op facebook wel gelezen: ’Graaf Van Lynden draait zich twee keer om in zijn graf’, las ik toen het in aanbouw was. Maar nu het er eenmaal staat, is de kritiek gelukkig geluwd.’’

Prikje

Stichting Kasteel Keukenhof heeft het gebouwtje voor een prikje op de kop kunnen tikken. ,,Het is tweedehands namelijk. Het heeft hiervoor zes jaar als informatiecentrum dienst gedaan bij de nieuwe wijk De Berflo Es in Hengelo. Destijds kostte het meer dan een half miljoen, wij hebben het voor 50 mille kunnen overnemen. Onze adviseur Leo Schoolkate, die in Hengelo woont, heeft ons op het spoor gezet. Uiteindelijk hebben we er een jaar over gedaan om het te krijgen’’, vertelt Hollander.

Het is geen permanent gebouw, voor die investering had Stichting Kasteel Keukenhof het geld niet. Voor dit semipermanente gebouw is een vergunning voor tien jaar verleend. Een voorwaarde was wel dat het gebouw een andere kleur kreeg. In Hengelo was het nog signaalrood. Op het Lissese landgoed ging er een minder opvallende antracietgrijze verflaag overheen.

Kantoor

In het ’nieuwe’ gebouw zijn alle kantoorfuncties van Stichting Kasteel Keukenhof ondergebracht. Hollander zelf heeft er zijn kantoor, maar ook de marketingafdeling, de administratie en dergelijke. ,,Voorheen zaten we verdeeld over meerdere gebouwen op het landgoed: een paar in het oude poortgebouwtje, een paar in voormalig woonhuis ’Nummer drie’, een paar in het Koetshuis. Nu we bij elkaar zitten werkt dat veel prettiger.’’

Een groot deel van de benedenverdieping is ingeruimd voor een informatiecentrum met een grote balie, die dankzij vrijwilligers zeven dagen in de week is geopend.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.