Optreden handbalsters ROAC psychologierapport waard

Hielke Biemond
Rijpwetering

Ronduit bizar is het wedstrijdbeeld bij het treffen tussen de handbalsters van ROAC en Heerle (15-18). Alleen al over de eerste helft zou je haast een psychologierapport kunnen opstellen. Want wat gebeurt er zaterdagavond in hemelsnaam met ROAC in de eigen Hertogshal?

In het begin is er nog niets aan de hand. De Rijpweteringse machine raakt op toeren en in een mum van tijd staat de thuisploeg met 9-3 voor. Weliswaar verdedigt de tegenstander fel, geduldig slaagt ROAC erin om gaatjes in de defensie van de Brabantse bezoekers te vinden.

Toch ontstaan er scheurtjes in het op het oog rotsvaste fundament. Heerle-coach Seyran Kroyan zorgt voor opvallend genoeg voor de ommekeer. Hij wordt weggestuurd wegens aanmerkingen op de wedstrijdleiding. Zijn speelsters krijgen opeens de geest en vanaf de tribune vinden de aanwijzingen van de Armeniër nu wél gehoor.

,,Wij werden daardoor bang of geïntimideerd’’, analyseert ROAC-speelster Inge van der Hoorn. Bij coach Kees Parmentier heerst vooral onbegrip. ,,De eerste achttien minuten speelden we erg goed, we hadden de tegenstander in de tang. Maar na de 9-3 gaat alles fout. Bij rust sta je met 9-10 achter. Bizar.’’

Bikkelhard speelt de Brabantse brigade. Op zich best begrijpelijk, aangezien sommige speelsters nogal klein van stuk zijn en dus alles uit de kast moeten halen om de duels te winnen. Bij Heerle hebben ze het met name gemunt op de boomlange Britt van Leijden. Geregeld wordt ze tegen de grond gedrukt. Tot bloedens toe, want de Hoogmadese verdwijnt zelfs even uit het veld met een tand door haar lip.

,,Eén van de hardste ploegen in de poule’’, oordeelt Van der Hoorn over Heerle. ,,Te hard’’, vindt haar coach. Parmentier: ,,Ik denk zelfs dat wij bang waren om blessures te krijgen. De scheidsrechters traden in het begin ook meer op dan later in de wedstrijd.’’

Buitenland

Toch heeft ROAC in de tweede helft nog alle tijd om terug te komen in de wedstrijd. Tot 14-14 kan de Ripse brigade het nog bijbenen, maar uiteindelijk komt de paarsgekleurde ploeg kracht tekort. ,,We zijn aanvallend tekortgeschoten’’, legt Van der Hoorn de vinger op de zere plek.

Daar is overigens wel een verklaring voor. Maar liefst vier speelsters bivakkeren in het buitenland, onder wie de in de Verenigde Staten voor werk verblijvende opbouwster Malu Zandbergen. Bovendien heeft 8ROAC dit seizoen aan ervaring ingeboet, mede omdat Loes Verdel vanwege zwangerschap is gestopt.

Dat de ‘Ripsters’ voor het duel met Heerle de derde plaats innamen in de hoofdklasse D, was van tevoren dan ook niet voorzien. ,,We hebben op dit moment meer punten dan we hadden verwacht’’, stelt Parmentier, door zijn voorganger John van der Meer na zeven jaar benaderd om bij ROAC het roer over te nemen. ,,Dus druk is er niet.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.