Twintig koopzondagen voor Kaag en Braassem

Kaag en Braassem

Kaag en Braassem krijgt maximaal twintig koopzondagen per jaar. Om toeristen en recreanten ter wille te zijn, mogen de winkels in de maanden juni, juli en augustus elke zondag geopend zijn. De overige acht koopzondagen worden verdeeld over de rest van het jaar. Dat is de uitkomst van een gemeenteraadsdebat over de winkeltijdenverordening in de gemeente.

Het voorstel voor twintig koopzondagen was afkomstig van de raadsfractie van het CDA. Dat kwam aan het begin van het debat met een amendement op een voorstel van het college van B en W, dat winkeliers de vrijheid wilde geven om alle zondagen vrij te zijn. Dat ging de CDA-fractie, onder leiding van Job Grovenstein, toch te ver.

De fractie wil rekening houden met kleine ondernemers, die niet met het grootwinkelbedrijf kunnen concurreren. ,,Zij willen op zondag een sociaal leven hebben. We doelen dan niet alleen op kerkgang, maar ook op sportbeoefening, familiebezoek of bijvoorbeeld deelname aan een optreden van een muziekvereniging'', aldus Grovenstein. Met twintig koopzondagen per jaar zijn er ‘voldoende mogelijkheden om aan de (koop)behoeften voor toeristen en recreanten te kunnen voldoen'.

Tijdens de stemming werd het amendement aangenomen met tien stemmen voor en negen tegen. VVD en PvdA stemden voor permanente zondagsopenstelling, het CDA tegen en Samen voor Kaag en Braassem stemde verdeeld.  VVD-wethouder Van Velzen zei na afloop van de raadsvergadering dat hij eerst onderzoekt of het amendement ‘juridisch houdbaar' is. ,,Als dat zo is, voer ik het uit. Zo niet, dan kom ik terug naar de raad.''

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.