Jens Toornstra ziet ’zijn’ TAVV winnen

Haniff Harharah sportredactie@leidschdagblad.nl
Ter Aar

In de stromende regen staat Jens Toornstra langs de lijn bij zijn oude liefde. Weggekropen in zijn bontkraag ziet de Feyenoorder zijn vrienden van TAVV zaterdag een zwaarbevochten zege boeken op Be Fair (2-0). Terwijl de Ter Aarders hun vierde winstpartij op een rij uitbundig vieren, reageert hun beroemdste dorpsgenoot met een brede glimlach en een bescheiden applaus.

Bij TAVV blijft hij een kind van de club. Toornstra zette er zijn eerste stappen op een voetbalveld, waarna hij werd ontdekt bij Alphense Boys en vervolgens tot bloei kwam in het betaalde voetbal bij ADO Den Haag, FC Utrecht en nu dus Feyenoord.

Sinds zijn stormachtige doorbraak maakte hij de ook opmars van TAVV van dichtbij mee. Toen de tweevoudig international in 2009 een transfer afdwong naar ADO, kwamen de blauwwitten nog uit in de vierde klasse. Inmiddels is ‘Taf’ een stabiele tweedeklasser, met zelfs uitzicht op meer.

Schone taak

Aan trainer Niels Slottje (38), die Toornstra ooit liet debuteren in het eerste elftal van Alphense Boys, de schone taak om te ondervinden waar het plafond ligt voor zijn ploeg. Hij gilt het uit van vreugde als het laatste fluitsignaal tegen Be Fair heeft geklonken. ,,We gaan door!’’, schreeuwt Slottje, verwijzend naar de vierde opeenvolgende overwinning. Intens gelukkig tilt hij zijn dochtertje op.

De blijdschap is niet groter dan anders, benadrukt de Nieuwvener op zijn beurt. ,,Het zit ‘m in de beleving. Voor ons geldt niet het ‘heilige moeten’, maar door de hoeveelheid energie die we in een wedstrijd steken, zijn we toch steeds in staat om een paar procent extra te brengen. En dat is niet alleen van vandaag.’’

Die ‘paar procent extra’ betalen zich tegen Be Fair pas in het slotkwartier uit. Met enig fortuin, want Joris van der Hoorn scoort met een van richting veranderd schot.

Raak

Twee minuten voor tijd beslist Lyndon de Bruijn het duel definitief. De spits kopt snoeihard raak uit een panklare voorzet van oud-ARC’er Paulus Egberts.

,,Deze overwinning is heel veel waard’’, stelt Slottje. ,,De doelstelling om ons veilig te spelen, is weer een stuk dichterbij gekomen.’’ De voorsprong op het Waddinxveense Be Fair, dat op een promotie/degradatieplek staat, bedraagt nu negen punten.

Meer nog kunnen Slottje en TAVV omhoog kijken vanaf de huidige vierde plaats. ,,Daar ben ik ongelooflijk trots op. Kijken of we dit vol kunnen houden. Misschien leven we wel boven onze stand, maar misschien ook niet.’’

Op het moment dat de opdrogende coach zijn woorden uitspreekt in het clubgebouw van TAVV, klinkt vanuit de kleedkamer gejoel en gejuich. Zijn spelers schreeuwen telefonisch naar ploeggenoot Dieter Vreeken, die aan het werk is op een bungalowpark. Slottje lacht als hij het hoort.

Toornstra is dan al vertrokken. Het is verleidelijk om je voor te stellen hoe het zou zijn als hij op het veld zou staan tussen zijn vrienden. Slottje, schertsend: ,,Hij is van harte welkom. Maar dan moet hij wel gewoon contributie betalen.’’

TAVV: Vis; Van Wijk, Van der Pijl, Otto, Konings; Drost (90. Modderaar), Van der Voorn, El Mariami (83. Vogels), Van der Hoorn; De Bruijn, Egberts.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.