Twee verdachte tennispartijen in Nederland

Twee verdachte tennispartijen in Nederland© ANP

BRUSSEL

Bij twee tenniswedstrijden die vorig jaar in Nederland zijn gespeeld, was mogelijk sprake van matchfixing. Dat blijkt uit een rapport van de Europese gokwaakhond ESSA. Om welke twee partijen en welk niveau het gaat, is niet duidelijk.

ESSA publiceerde donderdag de gegevens, waaruit blijkt dat mondiaal 73 tenniswedstrijden als verdacht zijn aangemerkt door een speciaal systeem dat gokgedrag monitort. Dat houdt in dat er een vermoeden is van matchfixing, al staat dat niet vast.

Vaak is sprake van ongewoon gokgedrag, wat doet vermoeden dat spelers zijn betaald om opzettelijk te verliezen.

Tennisbond KNLTB is op de hoogte van de verdenkingen. Er lopen onderzoeken naar de wedstrijden, maar zolang het om verdenkingen gaat, wil de bond niet zeggen wie er speelden en waar de partijen plaatsvonden. Er zijn bij de bond geen verdere verdenkingen bekend en er lopen geen verdere onderzoeken naar partijen waarbij mogelijk sprake is van matchfixing.

Alphen

In Nederland zijn eerder verdenkingen geweest van matchfixing. In 2014 werd een onderzoek gestart naar twee tennispartijen. De eerste was een wedstrijd van Hans Podlipnik-Castillo tegen Matwé Middelkoop in Alphen aan den Rijn. De verdenking richtte zich tegen de Chileen Podlipnik, maar achteraf werd geen bewijs voor omkoping gevonden. In datzelfde jaar meldde tennisbond KNLTB dat tennissers Antal van der Duim en Boy Westerhof in het Duitse Meerbusch een verdachte partij hadden gespeeld.

Uit het rapport van ESSA blijkt dat naast 73 tenniswedstrijden ook negentien voetbalduels en in totaal acht tafeltennis-, ijshockey-, snooker- en hazewindhondenwedstrijden als verdacht zijn aangemerkt in 2015. De meeste verdachte tennispartijen zijn gespeeld in Turkije (acht), Tunesië en Argentinië (beide zeven).

Vorige maand meldden BuzzFeed en de BBC dat de afgelopen tien jaar veel wedstrijden van onder anderen hooggeplaatste spelers als verdacht werden gezien. De media stelden dat de tennisautoriteiten te weinig zouden doen aan het probleem of het zelfs onder de pet hielden.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.