Small is beautifull

Aad Rietveld
Leiderdorp

Tussen alle reusachtige Postcodeloterij-achtige acties voor het goede doel, is die van de Leiderdorpse Mexicaan Paco Busteros León een kleine, maar fijne. Small is beautiful.

Paco is geboren en getogen Mexicaan. Bijna 25 jaar geleden is hij blijven hangen in Leiderdorp. De liefde trok, vandaar.

Echtgenote Christa Mensert – een bekende Leiderdorpse, want daar sinds jaar en dag peuterjuf – overleed in 2009 aan een vorm van kanker die meestal door asbest wordt veroorzaakt.

Sindsdien organiseert Paco elk jaar een fietstocht die steeds meer een begrip begint te worden. Morgen wordt de vijfde Christa Mensert Memorial Ride gehouden. Tientallen vrijwilligers zijn dan weer in touw om een paar honderd fietsers langs routes door zeven gemeenten in de regio te begeleiden. Alles is geregeld: bewegwijzering, aandacht voor de inwendige mens, verzorging. De opbrengst is weer bestemd voor het Instituut Asbestslachtoffers.

De Ride is een traditie aan het worden die niet meer weg te denken is. Een tocht die waarschijnlijk een plekje krijgt op de kalender van de Nederlandse Toerfiets Unie. Zodat fietsers uit heel Nederland kunnen aanhaken.

Paco is gedreven en praat het liefst alleen over de fietstocht. Dat is prima. Maar wie is hij zelf? Waarom kiest een man uit het warmbloedige Latijns-Amerika voor een leven in het heel wat killere Nederland?

Als ik hem zo hoor, hebben we het hier zo slecht nog niet.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.