Echtpaar Ax sluit winkel aan huis in Leimuiden

Toen hij 14 jaar was, begon Ton Ax in de zaak van zijn vader. Nu hij bijna 70 is, stoppen zijn vrouw Gerie en hij met hun bedrijf.

Toen hij 14 jaar was, begon Ton Ax in de zaak van zijn vader. Nu hij bijna 70 is, stoppen zijn vrouw Gerie en hij met hun bedrijf.© Foto Hielco Kuipers

Jeroen Langelaar
Leimuiden

„Oh, daar komt een klant.” Vanuit hun kamer zien Ton en Gerie Ax een vrouw langs hun huis naar achter lopen. Naar het winkeltje achter hun huis aan de Lijsterbeslaan.

Enkele ogenblikken later klinkt het belletje dat Ton en Gerie de afgelopen dertig jaar tienduizenden keren hebben gehoord: het belletje dat iemand de winkel betreedt. Gerie staat op uit haar stoel en loopt naar achter.

Dat zal even wennen worden straks. Donderdag 1 juni houdt C. Ax en Zn. uit Leimuiden op te bestaan. Het loodgieters- en installatiebedrijf en het bijbehorende winkeltje, worden uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ton, die in juli zeventig wordt, gaat na 55 jaar met pensioen. Geen klantbezoeken meer, geen administratie meer en nooit meer dat belletje.

„Het was een moeilijk besluit”, vertelt Ton in zijn met brandweerautootjes versierde huiskamer – hij is lid van de vrijwillige brandweer. „In 2013 kreeg ik een nieuwe schouder en toen is stoppen wel even door mijn hoofd gegaan. Maar ik kon het niet opbrengen.”

Ton vond zijn werk ’gewoon veels te leuk’, zoals hij het zelf zegt. Hij genoot vooral van het contact met zijn klanten. Maar zijn pols wil niet meer. „Nu is het wel genoeg.”

Nu dat besluit eenmaal is genomen en de klanten zijn ingelicht, kan hij ook wel een beetje uitkijken naar al die vrije tijd straks.

Op zijn veertiende begon Ton in de zaak van zijn vader. De ’zn.’ in de bedrijfsnaam is hij zelf. De ’belofte’ die Tons eigen zoon als vierjarige maakte, dat hij ’net als mijn vader’ loodgieter en brandweerman zou worden, kwam niet uit. Niels is inmiddels accountant. Dus zit Ton zonder opvolging en sluit volgende week de laatste doe-het-zelf-winkel van Leimuiden. Op woensdag 31 mei is iedereen van 16.00 tot 19.00 uur welkom aan de Lijsterbeslaan 7 voor een afscheidsfeestje.

„Het is wel een gek idee dat ik straks afspraken kan maken wanneer ik dat zelf wil”, lacht Gerie, die de winkel elke middag bemande.

Maar met hun vrije tijd weten Ton en Gerie wel raad: lekker fietsen, als het even kan over de hei in Drenthe, de provincie waar Ton de eerste zes jaar van zijn leven doorbracht. „We genieten van de rust en ruimte daar. Als we bij Hoevelaken de afslag nemen zeggen we weleens: zo, nu zijn we in een andere wereld.” De wereld waar het enige belletje dat nog klinkt, de fietsbel is.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.