SWA in 'complete paniek' na aankondiging bezuiniging

Rijn- en Veenstreek

‘Complete paniek' is volgens wethouder Floris Schoonderwoerd van Kaag en Braassem uitgebroken bij de SWA, de sociale werkvoorziening in Alphen aan den Rijn. Het nu aftredende kabinet heeft in de rijksbegroting 190 miljoen euro bezuinigingen aangekondigd op de Wet Sociale Werkvoorziening. Dat betekent dat de SWA in drie maanden tijd 1,2 miljoen euro kwijtraakt.

De Sociale Werkvoorziening Alphen aan den Rijn (SWA) biedt aangepast, gesubsideerd werk aan ongeveer 500 mensen uit Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem. Deze mensen doen allerlei dienstverlenend en productiewerk, in de metaalindustrie, elektronica, catering en schoonmaakwerk. De SWA is één van de grotere bedrijven in de regio.

Het demissionaire kabinet Balkenende IV heeft in de begroting voor komend jaar een bezuiniging van 190 miljoen euro ingeboekt op de WSW, de Wet Sociale Werkvoorziening. Voorzitter Agnes Jongerius van de FNV noemde dit al ‘hardvochtige maatregelen' die ‘enthousiaste werknemers' en jonggehandicapten keihard treffen.

In het concrete geval van de SWA gaat het om een korting van 1,2 miljoen euro, die in januari ingaat. De organisatie heeft nog geen idee hoe die bezuiniging gerealiseerd moet worden, zegt Schoonderwoerd. Voorstellen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, om alle werknemers niet méér te betalen dan het wettelijk minimumloon en de CAO-lonen niet te laten stijgen, acht hij niet realistisch.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.