LUMC op Lowlands op zoek naar 'avontuurgen'

Hebben de bezoekers aan Lowlands het avontuurgen? Foto ANP

Hebben de bezoekers aan Lowlands het avontuurgen? Foto ANP

Wilfred Simons
Biddinghuizen

Bezoekers van het Lowlands festival kunnen dit weekeinde vier onderzoekers van het LUMC tegenkomen. Karin van der Tuijn, Marjolein Kriek, Arn van den Maagdenberg en Johan den Dunnen willen van ruim 400 bezoekers van het festival speeksel analyseren om er achter te komen of zij een variant bezitten van het DRD4-gen. Bezitters van deze variant zijn vaak avontuurlijk, ondernemen graag nieuwe dingen, zijn extravert, impulsief en nemen meer risico's.

De onderzoekers, die werken bij de afdelingen Neurologie en Klinische en Humane Genetica, gaan er van uit dat bezoekers van Lowlands vaker dan gemiddeld drager zijn van deze variant van het DRD4-gen. De hypothese is 'bewezen' als meer dan twintig procent van de 400 bezoekers de variant blijkt te bezitten.

Verder wil het viertal uitzoeken of mensen zelf kunnen inschatten dat zij het gen bezitten en of er andere factoren zijn die dit kunnen voorspellen. De vier zijn vandaag en morgen op Lowlands te vinden in de Oh Mega!-tent en doen hun onderzoek op verzoek van Lowland Science.

De bezoekers, die zelf hun speekselmonster nemen, krijgen na afloop van het onderzoek een hangertje, waarin hun DNA is zichtbaar gemaakt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.