Vertraging bibliotheek Katwijk kost tienduizenden euro’s

Vertraging bibliotheek Katwijk kost tienduizenden euro’s
Katwijk

De zoveelste vertraging in het Katwijkse hoofdpijndossier ’Nieuwe Toekomstgerichte Bibliotheek’ kan aardig in de papieren lopen. De eigenaar van de Noordzeepassage waar de nieuwe bieb moet komen, wil geld van de gemeente zien als hij weer twee maanden moet wachten voordat de politiek een keuze heeft gemaakt.

Eerder stelde VBK Holding, het bedrijf dat de promenade in eigendom heeft, zich schappelijk op door geen kosten in rekening te brengen voor het opschuiven van de uiterste koopdatum van 1 september naar 1 oktober.

Door de gemeenteraadsverkiezing in maart dit jaar had Katwijk wat meer tijd nodig. Dit betekent echter wel dat de eigenaar die maand geen huur voor de winkelruimtes kan opstrijken.

De nieuwe zakelijke opstelling van het vastgoedbedrijf heeft te maken met een aanvullend onderzoek naar het Baljuwplein als plek voor de bibliotheek waar de gemeenteraad plotsklaps en op de valreep toe besloot. Hierdoor wordt niet voor oktober duidelijk of de gemeente de passage gaat kopen, maar is 1 december de nieuwe streefdatum.

De gemiste huurinkomsten worden geraamd op zestigduizend euro voor twee maanden. De eigenaar wil voor vijftig procent worden gecompenseerd als de verkoop uiteindelijk doorgaat en voor honderd procent als de deal afketst.

Wethouder Jacco Knape gaat de gemeenteraad vragen hiermee akkoord te gaan. Het extra bedrag kan worden opgeteld bij de elf miljoen euro die al voor de nieuwe bibliotheek in de Noordzeepassage is gereserveerd.

In de gemeenteraad van Katwijk was vlak voor het zomerreces controverse over het onderzoek. VVD, Durf, Hart voor Katwijk en KiesKatwijk hebben het idee dat het onderzoek naar het Baljuwplein een goedkoop excuus is om de voorkeurslocatie van de collegepartijen (CDA, SGP, CU en GemeenteBelangen), de Noordzeepassage, er goed uit te laten komen.

„Ineens is er een tweede locatie en ineens zijn er nieuwe deelnemers bij (Stichting Volksuniversiteit K&O en het Welzijnskwartier, red.). Van het oorspronkelijke plan is niets over. We zijn begonnen met een steigertje en eindigen met een zeejachthaven. En dat moet dan allemaal op stel en sprong”, zo verwoordde Leon Krijgsman (Hart voor Katwijk) de onvrede.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek