Vier verdachten uit Kaag en Braassem ontkennen dat ze verdienden aan drugs dealen

Annelies Karman
Den Haag

Vier mannen uit Kaag en Braassem ontkennen donderdag voor de rechters van de meervoudige kamer in Den Haag dat ze rijk zijn geworden van het doorverkopen van drugs aan vele tientallen jongeren. Alle vier stellen ze dat ze alleen aan vrienden verkochten, zonder noemenswaardige winst.

Het is een hele lijst van verdovende middelen die ze gebruikten en verkocht zouden hebben. Wiet, hasj, cocaïne, GHB, speed, 2C-B, ketamine en XTC. Ze deden dat los van elkaar. De mannen opereerden niet als team, maar in verschillende vriendengroepen en in verschillende dorpen in Kaag en Braasem. De verdachten zijn een 21-jarige man uit Roelofarendsveen, een 25-jarige die destijds in Rijpwetering woonde, een man van 22 uit Burgerveen en een 26-jarige Leimuidenaar.

Ze geven allemaal toe dat ze zelf drugs gebruikten en ook voor vrienden verdovende middelen kochten. Maar ze houden alle vier bij hoog en bij laag vol dat ze niet hebben verdiend aan de verkoop van drugs.

De rechters lezen uit het dossier verklaringen voor van verdachten, waaruit volgens hen op te maken valt dat er een flinke marge zat op de drugs. De verdachte die destijds bij een boer in Rijpwetering woonde en werkte, reageert daarop: ,,Winst? Nee, zo zou ik het niet noemen. Ik moet met de bus naar Leiden om het te kopen. Dat kost vier euro, ik moest heen en weer.''

Hij zegt dat hij spijt heeft. ,,Ik heb vast gezeten en heb er heel lang over nagedacht. Ik heb er spijt van en ben er klaar mee. Ik denk: waar ben ik mee bezig geweest de hele tijd. Ik was onder invloed van drugs, ik zat op een roze wolk en dacht niet na.''

De verdachte uit Roelofarendsveen is vooral boos op politie en justitie, zo lijkt. ,,Ik vind dat het onderzoek veel te groot is aangepakt. Je hebt vier kleine jongetjes gepakt die eigenlijk niks deden.''

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De rechtbank is deze hele donderdag bezig met de behandeling van de zaken van de vier mannen. Een klein deel gaat achter gesloten deuren: het bespreken van de persoonlijke omstandigheden van de 21-jarige man uit Roelofarendsveen.

De officier van justitie spreekt waarschijnlijk donderdagmiddag haar eis uit. Minimaal een van de vier advocaten reageert daar vandaag op. De strafzaken gaan morgen verder. Meestal doet de meervoudige kamer dan na twee weken uitspraak.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.