Eerste deeltijddominee voor Zoeterwoude

Aad Rietveld
Zoeterwoude

Na een jaar zonder predikant krijgt de protestantse kerk in Zoeterwoude weer een dominee. Gea Smit wordt zondagmiddag tijdens een dienst in de Dorpskerk bevestigt in haar ambt. Zij wordt de eerste deeltijddominee in de Zoeterwoudse gemeente, voor 24 uur per week.

Voorzitter Leo ’t Hart van de kerkenraad, denkt dat de gemeente het wel redt met een dominee voor zestig procent. ,,We zijn met vierhonderd leden een relatief kleine gemeente. Iedereen kent elkaar wel, en omzien naar elkaar is hier gewoon.’’ Het afgelopen jaar deed de protestantse gemeente Zoeterwoude het, na het vertrek van dominee Evert Jan de Wijer, helemaal zonder dominee.

Dominee Smit zal, zo is met haar afgesproken, 22 keer per jaar voorgaan in een kerkdienst. Voor de andere diensten doet de gemeente een beroep op dominees van buiten of kandidaat-dominees. ’t Hart: ,,En twee keer per jaar gaan gemeenteleden voor in een dienst.’’

De 35-jarige Smit wordt zondag om 15.00 uur bevestigd. Haar intrededienst wordt geleid door haar vader, die ook dominee is.

Smit was interim-pastor in Koudekerk aan de Rijn en Hazerswoude. Ze studeerde psychologie en theologie aan de Universiteit Leiden. ,,Ik hoop te steunen, te bemoedigen, en samen te zoeken naar wat iemand bezig houdt en nodig heeft. En ik hoop vanuit mijn ambt bij te dragen aan een kerk die open staat voor alle doelgroepen, daarbij de talenten benuttend van de mensen binnen de gemeente’’, zegt ze over haar nieuwe baan in een interview op de website van de Open Kerk Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.