’Pinokkio’ van Oerol naar Stadsgehoorzaal

’Pinokkio’ was eerder te zien op Oerol.

’Pinokkio’ was eerder te zien op Oerol.© Foto Ben van Duin

Theo de With
Leiden

Op theaterfestival Oerol was het een grote hit: de voorstelling ’Pinokkio’ van de Veenfabriek. Het Leidse theatergezelschap neemt de veelgeprezen voorstelling nu mee naar zijn thuisbasis. ’Pinokkio’ is volgende week drie keer te zien in de Stadsgehoorzaal.

De Veenfabriek heeft een geheel eigen draai gegeven aan het verhaal van Pinokkio, de houten pop die zo graag een echt jongetje wil zijn. In deze voorstelling groeit Pinokkio op voor galg en rad en wordt zelfs onder toezicht van Jeugdzorg geplaatst.

Phi Nguyen kruipt in de huid van Pinokkio. Hij wordt blootgesteld aan allerlei verleidingen en schuwt niet om te liegen en te bedriegen.

,,Het wordt een ingewikkelde operatie’’, zegt een woordvoerster van de Veenfabriek. ,,Op Oerol speelden we op een zandvlakte in het bos. Van zo’n grote buitenlocatie op Terschelling moeten we de voorstelling nu ombouwen naar normale theaterzalen.’’

De drie avonden in de Stadsgehoorzaal worden gezien als een tussenstap. De stoelen gaan aan de kant, zodat in het midden van de zaal kan worden gespeeld. Het publiek zit erom heen.

,,Op woensdagavond doen we een technische doorloop’’, zegt Phylicia Kaldenhoven. ,,Joeri Vos zal nog als regisseur aanwezig zijn. Hij zal aanwijzingen geven en wellicht de acteurs onderbreken. Het is echt een kijkje in de keuken voor de theaterliefhebber.’’

Wie een voorstelling wil zien die helemaal af is, kan beter op vrijdag- of zaterdagavond naar de Stadsgehoorzaal komen. Op vrijdag is er een try-out. De première van ’Pinokkio’ als zaalproductie is op zaterdag 25 augustus.

De acteurs en musici van de Veenfabriek werken in deze voorstelling samen met het Franse ensemble La Compagnie du Tire-Laine.

De Veenfabriek: ’Pinokkio’, woensdag 22, vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus, 20.15 uur, Stadsgehoorzaal, Leiden, kaarten à 10 euro via www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.