650 ton zout: Kaag en Braassem klaar voor de winter

Redacteur Rijn en Veen
Kaag en Braassem

Hoewel de temperaturen het vriespunt nog niet aantikken, staan de sneeuwschuivers en de mannen van de gladheidsbestrijding al paraat. Deze week testten zij het materiaal en werden de routes door Kaag en Braassem alvast gereden.

Onder het genot van een ’bakkie snert’ werd het gemeentebestuur ingelicht over het nieuwe winterseizoen. ,,Het is vooral belangrijk dat we bekend raken met nieuwe wegen, zoals de pas aangelegde Braassemdreef, zodat we straks in het pikkedonker niet voor verrassingen komen te staan’’, zegt Marcel van de Berg, die de wegen van Kaag en Braassem al jaren sneeuwvrij maakt.

Voorgaande jaren werd er nog wel eens geklaagd over gladde bushaltes. ,,In de avonduren strooien we op de hoofdroutes, overdag op plekken rondom verzorgingstehuizen en de apotheek. Dit jaar nemen we de bushokjes vaker mee.’’

Zes sneeuwploegen staan er klaar, die de hoofdroutes binnen 2,5 uur sneeuw- en ijsvrij moeten krijgen. Waar voorheen 300 ton zout in de loods klaar lag, is dat ruim verdubbeld tot 650 ton, na het zouttekort waar heel Nederland in 2010 mee kampte.

Het gladheidmeldstation, dat onder meer de temperatuur van het wegdek en de hoeveelheid restzout meet, kampte vorig jaar nog met een hoop storingen. Dat station is nu totaal vernieuwd. Met de metingen van het station, en het advies van Meteoconsult, bepalen de gladheidbestrijders of er wordt uitgerukt.

,,We zijn klaar voor de winter’’, zegt teamleider Arjen Buruma. ,,Dat is een gevaarlijke uitspraak, maar we doen er alles aan om problemen te minimaliseren.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.