Gemeenteraad geen bezwaar tegen risico's Waardgracht

LD Politiek Live
Leiden

DUWO en Van der Wiel mogen gewoon starten met de bouw van studentenwoningen aan de Waardgracht-Looiersplein (Meelfabriek). Een definitieve bouwvergunning ligt er nog niet, maar een meerderheid van de Leidse gemeenteraad heeft geen bezwaren of bedenkingen tegen de financiële risico’s die daaraan kleven. Bewoners proberen met een bodemprocedure die vergunning tegen te houden terwijl gemeente, corporatie en ontwikkelaar aan de slag gaan.

Het vertrouwen in een goede afloop van de bodemprocedure tegen de bouwvergunning is groot. In een eerdere rechtsgang van omwonenden heeft de gemeente al op alle punten gelijk gekregen. Dus, is de verwachting, gebeurt dat nu ook.

,,In het ergste geval, is de inschatting van het college, moet er een verdieping van het gebouw verwijderd worden”, staat in het raadsvoorstel. Het risico op die kosten zijn nu over betrokken partijen verdeeld: Leiden, DUWO en Van der Wiel dragen alle drie een derde. En daar wringt voor een minderheid in de raad de schoen.

Onduidelijk

Want voor dat risico is dekking noch een redelijk argument, reageerde Mart Keuning (ChristenUnie). Het risico dat een ontwikkeling niet doorgaat, ligt volgens hem toch echt bij de ontwikkelaar en niet bij de gemeente. En mocht er onverhoeds afgerekend worden, dan is onduidelijk waar het geld vandaan moet komen. Er is niets voor gereserveerd.

Moniek van Sandick (CDA) vond het geen pas dat de gemeente begint met bouwen voordat alle procedures zijn afgerond. DUWO, Leiden en Van der Wiel willen daar niet op wachten omdat de kosten van het project fors oplopen.

Han Dirks (SP) verbaast zich over die haastige spoed: ,,We hebben dertig jaar tegen een te ontwikkelen Meelfabriek zitten kijken en nu moet er plots iets gebeuren.” Dat had wat hem betreft zorgvuldiger gekund en gemoeten.

Niet uniek

Een meerderheid van de gemeenteraad was niet voor die bezwaren te vangen. Wethouder Laudy benadrukte dat het risico dat moet worden betaald bijzonder klein is, eventueel uit de concernreserves van de gemeente kan worden betaald en zeker geen unieke manier van financieren betreft.

Hij roemde DUWO en Van der Wiel als partijen die woningen ontwikkelde voor studenten en jonge starters ,,die wij allemaal in de stad willen houden”. En dus gaat de schop de grond in terwijl bewoners nog in een procedure verwikkeld zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.