Poepzakje belandt op straat

Afvalbakken-met-zakjes voor hondenpoep verdwijnen in Leiden.© Foto Hielco Kuipers

Jorien van der Keijl
Leiden

Er zijn veel te weinig afvalbakken om poepzakjes in te deponeren, menen veel Leidse hondeneigenaren. Nu ook alle 75 afvalbakken-met-zakjes verdwijnen, zijn hondenbezitters soms genoodzaakt de zakjes mee naar huis te nemen. Maar de meeste poep haalt de voordeur niet. Want geen prullenbak in beeld? Dan ligt de oplossing soms letterlijk op straat.

Eens in de zoveel tijd doet André Felten weer een ronde langs de hekken van de schooltuinen in de Stevenshof. De vrijwilliger bekommert zich al acht jaar met liefde om de tuintjes, maar de poepzakjes is hij meer dan zat.

„Groene, blauwe, witte zakjes. Je wilt niet weten hoeveel ik er aantref. Mensen gooien de stront gewoon over het hek heen. Als ze alle afvalbakken voor hondenpoep verwijderen is het einde echt zoek.”

Onzichtbaar

De zogeheten ’depo-dogs’ gaan weg om het aanzicht van stad te verhogen, zo stelt een woordvoerder van de gemeente. „Veel eigenaren weten niet dat de poep wél in de normale bakken mag. En bij de losloopgebieden worden ze juist bijgeplaatst.”

Hondenbezitters zouden zich op deze manier bewuster worden van hun opruimplicht, omdat ze zelf de zakjes moeten meenemen. Ook kunnen de hondeneigenaren tegenover handhavers niet meer het excuus gebruiken dat ze net naar een afvalbak wilden lopen. En losgetrokken ongebruikte zakjes zorgen niet langer voor zwerfvuil.

Vooral in de Stevenshof storen bewoners zich al lange tijd aan de poep, zo bleek uit een stads- en wijkenquête vorig jaar. Maar de normale afvalbakken zijn schaars, waardoor een oplossing uitblijft.

„Het is een hel met die prullenbakken. Nu al”, zegt Louisa Duk stellig. Ze laat haar honden Baloe en Charley aan het Catharina Schraderpad in de wijk uit. De poepzakjes bungelen aan de hondenriem. Ze wijst met een groot gebaar in de verte. „Daar ergens staat er bijvoorbeeld eentje.”

Wegschoppen

Door een tekort aan bakken, belandt poep op straat. „De gemeente kan toch niet verwachten dat je een half uur met je poepzak gaat lopen?”, zegt Marjolein Verloop op het Alexandrine Tinneplein.

Ze heeft voor Vly, Daan, Kareltje en Fred even geen zakje bij zich. „Maar ze hebben toch hun behoefte niet gedaan.” Als ze geen prullenbak ziet, heeft ze wel een oplossing. ,,Ik schop het aan de kant, maar laat het nooit op het voetpad liggen.”

De vrijwilliger van de schooltuinen hoopt dat hondeneigenaren verantwoordelijk worden. „Maar de gemeente kan ze wel helpen. Anders blijf ik langs de hekken zakjes scheppen.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.