Wissels redden Noordwijk

Robert Toret sportredactie@leidschdagblad.nl
Noordwijk

Een gouden pik. Die metafoor gebruikte Arjen Robben op het WK in Brazilië om de geslaagde wissels van bondscoach Louis van Gaal tijdens de wedstrijd tegen Chili te duiden. De krachtterm was zaterdagmiddag ook op de Duinwetering te horen.

Het was het gesprek van de dag. Het passeren van topscorer Jaap van Duijn door Dogan Corneille voor het thuisduel met Deltasport. De één begreep het, vond dat de grillige aanvaller te weinig bracht en vermoedde dat de Noordwijk-trainer hem met een wisselbeurt probeerde te prikkelen. De ander snapte er niets van en claimde dat een speler met dergelijke individuele kwaliteiten altijd dient te spelen.

Corneille wilde er niet te zwaar aan tillen. „We hebben zes uitstekende aanvallers en ze kunnen er niet allemaal in staan. Ik ben tevreden over Jaap, maar koos vandaag even voor anderen. Het is ook heerlijk om een sterke bank te hebben. Ik heb trouwens geen onvertogen woord van hem gehoord.”

Inspiratieloos

De van concurrent Quick Boys overgekomen Katwijker liet in plaats daarvan zijn voeten spreken. Een uur lang worstelde een inspiratieloos Noordwijk. Van het vlotte combinatievoetbal waar de ploeg om bekend staat, was weinig te ontdekken. Het tempo lag te laag, de passing was onzuiver. Pas na het inbrengen van de getergde Van Duijn kwam schwung in het spel. Vlak na zijn entree kopte Guy Smith uit een vrije trap van de invaller op de kruising en even later stond hij aan de basis van een enorme kans voor Raymond Manuputty.

Een kwartier voor tijd brak hij zelf de ban, een doelpunt waarbij ook twee andere ’supersubs’ betrokken waren. Een voorzet van Sander Bosma belandde na een luchtduel tussen Emiel Wendt en Deltasport-doelman Lee-Quincy Cheuk-A-Lam voor de voeten van Van Duijn, die de niet te missen kans afrondde.

Vlak voor tijd kopte Reza Ngarigota prachtig de gelijkmaker binnen en zo leek de kampioenskandidaat opnieuw duur puntenverlies te gaan lijden. Zo ver kwam het niet, met dank aan Van Duijn. Diep in blessuretijd flitste hij langs zijn tegenstander en vond met een afgemeten voorzet Wendt, die alleen nog het hoofd tegen de bal hoefde te zetten.

Stralend middelpunt

Niet de matchwinner maar de aangever was het stralende middelpunt van de Noordwijkse feestvreugde. „Het is lekker als je invalt en het verschil maakt. Natuurlijk was ik het niet met mijn wisselbeurt eens. Ik heb mijn waarde wel bewezen en vind dat ik altijd hoor te spelen. Maar het is een keuze van de trainer en die heb je te accepteren. Het belangrijkste is dat we in het spoor van Quick Boys blijven. Over drie weken krijgen we ze thuis en dan pakken we ze. Ik heb één keer eerder tegen Quick Boys gespeeld en dat ging me volgens mij wel aardig af”, solliciteerde Van Duijn alvast naar een basisplaats in de kraker. Dankzij zijn doelpunt en assist won Noordwijk begin oktober op Nieuw-Zuid. Het zal ook Corneille niet zijn ontgaan.

Noordwijk: Amezrine; Manuputty, Smith, Le Congé, Brocker (67. Bosma); Goncalves, Hoogerwaard, Splinter (70. Wendt), Dorothea; James (60. Van Duijn), Borsboom.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.