Voorschoten stemt morrend in met klas voor vluchtelingenkinderen

Marieta Kroft
Voorschoten

Van de gemeente Wassenaar mag de schakelklas voor Wassenaarse en Voorschotense vluchtelingenkinderen er zo snel mogelijk komen. Een meerderheid in de Voorschotense gemeenteraad heeft echter vragen. De emoties hierover liepen gisteren rond middernacht in de raadzaal hoog op.

Zitten in Wassenaar zes kinderen thuis, in Voorschoten gaat het op dit moment om vier vluchtelingenkinderen die niet naar de basisschool kunnen. De bestaande klassen zitten overvol en bovendien vragen deze kinderen met hun taalachterstand zoveel aandacht, dat ze een zware wissel zouden trekken op de juf of meester. Een schakelklas, een speciale klas voor kinderen die er extra taalles en aandacht voor hun problemen kunnen krijgen, is de oplossing. Beide gemeenten moeten rekening houden met maximale kosten van 77.500 euro.

Dat kinderen naar school moeten, staat buiten kijf. Een meerderheid van de Voorschotense raad vroeg zich echter af of er wel onderzocht is of deze kinderen in Katwijk of Leiden terecht kunnen. VVD’er In ’t Veen had namelijk een leerplichtambtenaar in Leiden gesproken die zei dat er nog plek was. VVD, CDA en D66, een meerderheid, vroegen om uitstel van het besluit.

Wethouder Bremer vond dat zeer ongewenst en zei dat uitwijken naar Leiden of Katwijk geen oplossing is. ,,Nu is er misschien plek op de AZC in Katwijk. Als daar meer kinderen komen, moeten onze kinderen meteen wijken. Dat heeft de directeur van die school De Verrekijker gezegd.’’

Ze kreeg bijval van een emotionele Monique Lamers (GL), tevens leerkracht. ,,Ik sprak een Syrische jongen van tien jaar. Elke dag niet naar school is een verloren dag. Accepteer dit voorstel. Schuif het niet door.’’

De raad stemde vervolgens in, maar voert de discussie hierover volgende week tijdens een commissievergadering. Mogelijk draait de raad dan het besluit terug, zo werd afgesproken. Bremer vertrouwt erop dat dat niet gebeurt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.