'El-shit week'

Diederik de Groot

Als ik maandagochtend naar de redactie fiets, is duidelijk dat de El-Cid week is begonnen. Wat mij betreft is de kennismakingsweeek voor studenten één van de mooiste evenementen van Leiden. Honderden mentoren staan in hun oranje polo’s op de Beestenmarkt te wachten op hun ’kindjes’.

Even later zie ik in de populaire facebookgroep ’Je bent Leienaar als..’ een foto van het geheel verschijnen. ’Daar gaat de rust’, staat erboven. De plaatser bedoelde het als grap, maar lokt een enorme discussie uit.

Velen laten zich bijzonder negatief uit over de El-Cid en studenten in het algemeen. Reacties als ’oh nee toch, verschrikkelijk’ en ’El-shit week’ laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Gelukkig benadrukken minstens zoveel mensen dat studenten er gewoon bij horen en dat de El-Cid een prachtig evenement is voor Leiden.

Natuurlijk gaat een week als deze gepaard met de nodige overlast, en studenten zelf kunnen soms ook lastig zijn. Dat is overigens vaak inherent aan het wonen in het centrum van een stad.

Ik vind het jammer dat sommigen eraan voorbijgaan dat studenten Leiden al sinds 1575 maken tot wat het is: een dynamische, jonge en levendige stad. Ik hoop dat degenen die nu spreken over El-shit week, dat ook erkennen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.