Column Janet van Dijk: Intussen in Engeland

Janet van Dijk

Leonardo Ulloa speelde bij Brighton & Hove Albion in de op een na hoogste divisie van Engeland toen in 2014 zijn leven compleet veranderde. Hij werd gekocht door Leicester City, dat net was gepromoveerd naar de Premier League. De club betaalde het recordbedrag van 9,2 miljoen euro voor de Argentijnse aanvaller en werd een seizoen later landskampioen.

Dat zag niemand aankomen.

Dromen bleken geen bedrog.

Toen kwam er een olifant die het sprookje uitblies. De landskampioen, die nog wel meespeelt in de Champions League, heeft in de Premier League dit seizoen nog geen uitwedstrijd gewonnen en moet zich ernstig zorgen maken over degradatie. Vorig seizoen glorieerde coach Claudio Ranieri met relatief weinig spelers (23), dit seizoen wisselt de Italiaan constant van systeem en opstelling. Het kan een reden zijn van de tegenvallende resultaten, zoals er ook allerlei verklaringen zijn te bedenken voor het opmerkelijke succes. Maar uiteindelijk is Leicester City gewoon wat het is, een kleine club met een relatief laag budget. Leicester betaalt 77 miljoen euro aan salarissen, koploper Chelsea 275 miljoen.

Het leven van Leonardo Ulloa, 30 inmiddels, veranderde opnieuw. De kopsterke spits, een echte goaltjesdief, was een vaste waarde in het kampioenselftal, maar dit seizoen zette Ranieri hem nog maar een keer in de basis.

Het bevalt de lange aanvaller voor geen meter. Hij wil weg. Hij voelt zich geen voetballer meer, wat nogal ongelukkig is als je voetballer bent.

Sunderland, dat nog lager staat dan Leicester, bood 9 miljoen euro voor Ulloa, maar Ranieri wil de Argentijn (‘een fantastische speler’) niet kwijt, zeker niet aan een directe degradatieconcurrent.

Ulloa twitterde maandagavond dat hij zich bedrogen voelt door de trainer en in de steek gelaten door de club. Hem was beloofd dat hij weg mocht als er een bod kwam van minstens 5 miljoen.

Zijn contract loopt nog 18 maanden door, maar Ulloa wil nooit meer spelen voor Leiceister City. Hij staakt.

In de zomer zette de Argentijn zijn handtekening onder het vernieuwde contract met Leicester, waarin zijn salaris werd verhoogd naar 58.000 euro per week. Best flauw dat niemand hem vertelde dat je als profvoetballer nooit verzekerd bent van een basisplaats, en dat je op het moment dat je tekent een speelbal wordt van de trainer en een lijfeigene van de club.

Leicester gaat maatregelen nemen tegen Ulloa die hopelijk niet te lang blijft mokken en vrolijk het veld in huppelt als de trainer hem nodig heeft. Er zijn altijd nieuwe dromen en nieuwe sprookjes.

Wie weet speelt Leicester de finale van de Champions League. Je moet er toch niet aan denken dat je dan als spits aan het staken bent omdat je je zo nodig weer voetballer wilde voelen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.