Deskundige: 'Onwaarschijnlijk dat het otter was in Zegerplas'

Het kan een muskusrat geweest zijn. Archieffoto Otto Heijst

Annelies Karman
Alphen aan den Rijn

De groep mensen die zondag een otter gespot dacht te hebben, heeft waarschijnlijk een ander waterdier gezien. Dat zegt otterdeskundige Addy de Jong van de Stichting Otterstation Nederland.

,,Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat dit een otter was, want op het Europese vasteland zijn het nachtdieren. Ze zijn hooguit een enkele keer heel vroeg in de ochtend gefilmd met speciale camera’s.’’ Het lijkt hem logischer dat de groep een Amerikaanse nerts of een muskusrat hebben gezien. Bovendien is de Zegerplas geen plek voor otters, weet hij.

Dat onderschrijft ook boswachter John Pietersen, die zich in de Nieuwkoopse Plassen bezig houdt met de twee otters die daar zitten. ,,De Zegerplas is rondom bebouwd’’, weet hij. ,,Er worden honden uitgelaten... Dat gaat hem niet worden. Maar misschien is hij verdwaald, zeg nooit nooit.’’ Ook hij noemt een nerts of misschien een beverrat als mogelijkheid. Een otter, weten beide mannen, is groot: ongeveer een meter. Eén van de grootste roofdieren van het land.

,,Ik vond hem vrij klein’’, zegt Beatrijs Veenendaal nu juist. Ze is één van de spotters. ,,Ik heb er nooit één in het wild gezien, maar op foto’s lijkt hij groter. Of het was een jonkie of hij had een eind gezwommen’’, voegt ze er lachend aan toe.

,,Wat voor dier het ook is geweest, het blijft een mooie waarneming’’, vindt De Jongh. ,,Ik wil niets afdoen aan het enthousiasme van de spotters.’’

Enthousiast is de groep zeker. Veenendaal vindt het ’geweldig’ dat ze het dier heeft gezien. ,,Echt, ik geniet er heel erg van’’, aldus de natuurliefhebber.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.