OM eist TBS tegen agressieve man in Alphense instelling

© ANP / Lex van Lieshout

Maarten Bakker
Alphen aan den Rijn

Voor een 43-jarige bewoner van GGZ-instelling Rijnaarde in Alphen aan den Rijn dreigt langdurige opsluiting en behandeling in een TBS-kliniek. Voor de gestoorde man is volgens het OM geen plaats meer in de normale geestelijke gezondheidszorg.

In mei dit jaar raakte de man in gevecht met drie medewerkers van Rijnaarde. Hij kreeg te horen dat hij zijn kamer moest opruimen voor hij en kopje koffie kreeg. De man explodeerde.

,,Ik maak jullie dood’, zou hij geschreeuwd hebben. ,,Jullie moeten worden opgehangen, jullie gaan er allemaal aan.’’ Ook zou hij familie van de medewerkers hebben bedreigd.

Daarna zou hij geslagen hebben, en duwde hij twee medewerkers van Rijnaarde tegen de grond.

Volgens één van de personeelsleden probeerde de doorgedraaide patiënt hem ook in een wurggreep te pakken. De medewerker liep daarbij een hersenschudding op.

Gedwongen

De patiënt lijdt al sinds 16-jarige leeftijd aan schizofrenie en wanen. Sinds 2010 maakt hij zich volgens de officier van justitie steeds vaker schuldig aan agressieve delicten.

“De normale GGZ biedt onvoldoende mogelijkheden voor behandeling van mijnheer”, zei de officier van justitie dinsdag bij de Haagse rechtbank.

Alleen een gedwongen behandeling in een TBS-kliniek van onbepaalde duur biedt volgens haar nog soelaas. “Mogelijk gaat dat levenslang duren.”

Vergiftigen

De verdachte is ervan overtuigd dat de GGZ-instellingen waarin hij was opgenomen hem proberen te vergiftigen door hem in te spuiten.

“Ik voelde mijn hele lichaam pijn doen”, zei hij bij de Haagse rechtbank over zijn behandeling in Rijnaarde in Alphen.

Van de bedreigingen en het geweld in de instelling wist hij niets. De man verbleef enkele maanden in de Alphense instelling.

Ook is hij behandeld in Oegstgeest. De man zit momenteel vast in een psychiatrische afdeling van de Scheveningse gevangenis. Uitspraak volgt over twee weken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.