’Katwijk moet ook zelf goede voorbeeld geven’

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Als Katwijk wil dat burgers duurzamer gaan leven, moet de gemeente zelf het goede voorbeeld geven, vindt de Katwijkse gemeenteraad. In de raadsvergadering van donderdag werden twee duurzaamheidsmoties en één -amendement aangenomen.

Het veranderen van energieleverancier is volgens ChristenUnie-raadslid Gerard Mostert een eerste stap in de goede richting. Momenteel is dat E.On, maar die investeert ook in kolencentrales en daarmee geeft Katwijk juist niet het goede voorbeeld, stelt hij.

Wethouder Jacco Knape was dat met hem eens, evenals de gemeenteraad. De aangenomen motie geeft Knape de opdracht te onderzoeken of een andere leverancier - die niet alleen investeert in groene energie, maar het ook levert - een optie is. ,,Het huidige contract loopt tot eind 2016’’, liet hij weten. ,,We werken samen met de regio, zodat we de energie goedkoop kunnen inkopen.’’ Hij zegde toe met de buurgemeenten in gesprek te gaan.

Een amendement om het geld dat duurzame maatregelen opleveren weer te investeren in nieuwe acties, werd ook aangenomen. Wethouder Willem van Duijn (financiën) vond het een goed voorstel, maar zette er wel vraagtekens bij. ,,Als je om iedere meevaller een hek zet om het geld te kunnen investeren in duurzame maatregelen, is er nooit ruimte een tegenvaller op te vangen’’, zei hij.

Ook een tweede motie, die met 17 stemmen werd aangenomen, kwam van raadslid Mostert. In 2016 moet B en W met meer scenario’s voor energiebesparende- en opwekkende maatregelen op gemeentelijke gebouwen komen.

CDA, SGP en PvdA steunden de motie niet, omdat het college deze week in een brief al heeft toegezegd daar mee bezig te zijn. Daarin staat onder meer dat alle gemeentelijke gebouwen een duurzaamheidsscan krijgen. Het gaat dan om panden van Sportbedrijf Katwijk, het gemeentehuis, de muziekschool, Kwadrant, de milieustraat, gemeentewerf en drie parkeergarages.

Verschillende isolatiemaatregelen kunnen sowieso budgetneutraal worden uitgevoerd, schrijven B en W. Katwijk wil in 2020 dat elk gemeentelijk gebouw energielabel B heeft. In juni komt een concreet voorstel.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.