Het Anker Hazerswoude-Rijndijk bouwt aan toekomst

Het Anker in Hazerswoude-Rijndijk is in het nieuw gestoken. Foto Leidsch Dagblad

Het Anker in Hazerswoude-Rijndijk is in het nieuw gestoken. Foto Leidsch Dagblad

Annelies Karman
Hazerswoude-Rijndijk

Multifunctioneel centrum Het Anker is begonnen met een frisse start. Het gebouw van architect A.C. Alberts is verbouwd en heeft een grote schoonmaakbeurt gekregen. Bij binnenkomst vallen gelijk de nieuwe verlichting, witgeschilderde deuren en decoratie op. Ook markeert het nieuwe logo de wederopstanding.

Door allerlei omstandigheden en politieke twijfel over de toekomst van Het Anker is het onderhoud aan het gebouw afgelopen jaren achtergebleven. De voormalige gemeente Rijnwoude had beloofd dit in 2012 serieus aan te gaan pakken. Het Anker kreeg 150.000 euro van de gemeente voor het wegwerken van achterstallig onderhoud en nog een lening van 100.000 euro. Dit bedrag was bedoeld voor de aanpassingen wat betreft de inrichting van het gebouw, dat voor een groot deel dateerde uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Uitgangspunt was wel dat Het Anker eind 2013 op eigen benen zou moeten kunnen staan. Nu is de gemeente Alphen aan den Rijn eigenaar van het pand, maar het gebouw wordt overgedragen aan de Stichting Het Nieuwe Anker.

Bij de verbouwing is de organische architectuur van Ton Alberts, waarbij de vorm sterk wordt bepaald door de functie, in ere gehouden. De ruimtes zijn hetzelfde gebleven, echter zijn de zalen voorzien van nieuwe plafonds en verlichting, is er hedendaags meubilair aangeschaft en zijn er beamers opgehangen.

Achterstallig onderhoud

Na jarenlang achterstallig onderhoud is er de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan een herstart. Gejus van Diggele, voorzitter van Stichting Het Nieuwe Anker, hoopt dan ook dat er een toestroom van mensen komt die Het Anker na de verbouwing opnieuw gaan ontdekken. Van Diggele: ,,Nu al zijn er meer aanvragen voor feesten en vergaderingen dan voor de verbouwing. Het multifunctionele centrum is nieuw leven ingeblazen, waarbij we nu beter kunnen concurreren met andere vergadercentra, zoals bijvoorbeeld Avifauna.’’

Feestgangers

De grootste zaal is het grondigst aangepakt, met nieuwe ramen, verbeterde geluidsisolerende en –absorberende plafonds en een lichtere uitstraling. Van Diggele: ,,Mensen met een islamitische achtergrond zijn bijvoorbeeld erg blij met zo’n grote zaal. Niet alleen kunnen er veel feestgangers in, de twee ingangen bieden ook de mogelijkheid om de mannen en vrouwen gescheiden tot de ruimte toe te laten.’’ Een greep uit de door hem verzamelde bordspellen van vroeger hangen in lijsten aan de muur. Een hobby die hem niet meer loslaat. Tot besluit nodigt de voorzitter van de Stichting Het Nieuwe Anker iedereen uit om eens een kijkje te komen nemen in het vernieuwde pand. ,,We zenden tijdens het WK alle wedstrijden van Oranje uit die te zien zijn op het grootste binnenscherm in de regio.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.