Opgraving 'Leidse' T-rex afgerond

De 'Leidse T-rex wordt opgegraven in Montana. Archieffoto ANP

De T-Rex, zoals hij er bij leven heeft uitgezien.

1 / 2
Patrick van den Hurk
leiden

De opgraving van de T-rex, die gevonden is op een ranch in het Amerikaanse Montana, is afgerond. Het skelet, dat voor een groot deel compleet is, bevindt zich momenteel in een Amerikaans laboratorium voor verder onderzoek. Maar dat het ooit naar Leiden komt, dat lijdt geen twijfel, zei directeur Edwin van Huis van museum Naturalis vrijdag. Een tand van het dier hebben ze alvast in huis.

De Tyrannosaurus rex, die bij leven zo’n 12 meter lang was en 5000 kilo woog, moet het pronkstuk worden van het vernieuwde museum dat in 2017 zijn deuren opent. „We hebben nu alleen planteneters in onze collectie. Daar moet ook een vleeseter bij om het plaatje compleet te maken”, aldus Van Huis. „Dat moet gewoon een T-rex zijn. Elk kind kent die dinosaurus, iedereen heeft daar emotie bij.”

Het geld voor de dino moet wel nog bij elkaar gezocht worden. Naturalis heeft er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. „Vanaf het moment dat we bekend maakten dat we de T-rex aan het opgraven waren, worden we overspoeld met mails van kleine jongetjes die hun spaarpot voor ons leeg willen halen”, vertelt Van Huis. Daarnaast wil het museum de naar schatting 5 tot 7 miljoen euro die het prehistorische beest moet kosten, bij elkaar halen door aankoopfondsen, het bedrijfsleven en rijke particulieren te vragen een bijdrage te leveren.

Naturalis besloot 2 jaar geleden dat het tijd werd voor een T-rex in de collectie. Het museum zocht contact met het Amerikaanse Black Hills Institute, een autoriteit op het gebied van de dino-jacht. Al vrij snel meldde het instituut dat het wat had gevonden. Uiteindelijk bleek het niet om de T-rex te gaan, maar om vier triceratopsen. „Ook een unieke vondst, maar toch een beetje een ontgoocheling als je op een T-rex uit bent”, geeft paleontoloog Anne Schulp toe.

Maar niet lang daarna was het toch raak: amateur-paleontologen vonden resten van een T-rex, waarop het Black Hills Institute Naturalis inseinde. De triceratopsen komen overigens ook naar Leiden. „Die waren het favoriete hapje van de T-rex. We kunnen een mooie opstelling maken: dat die vier wegrennen voor de T-rex die ze op de hielen zit. Ik zie het al helemaal voor me”, glundert Schulp.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.