Leidse nepadvocaat krijgt werkstraf voor oplichten asielzoekers

Foto ANP© Foto ANP

Jan Jaap Broekhuijsen
Den Haag/Leiden

Ook volgens de strafkamer van de Haagse rechtbank is de Leidse ’jurist’ Frank K. (52) die asielzoekers juridisch begeleidt, een oplichter die zich valselijk voor advocaat uitgeeft.

Tweehonderd uur werkstraf, twee maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 750 euro heeft de rechtbank hem opgelegd. Dezelfde straf als het openbaar ministerie eiste tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden.

„Verdachte heeft meer dan drie jaar de titel van advocaat gevoerd zonder daartoe gerechtigd te zijn en verschillende rechtzoekenden op deze wijze opgelicht”, stelt de rechtbank. „ Hij heeft bij personen in vreemdelingenbewaring de suggestie gewekt dat hij beter werk zou verrichten dan de sociale advocatuur, niet tegengesproken dat hij advocaat is, in de naam van zijn kantoor het woord ’lawyers’ vermeld en (grote) bedragen voor zijn werkzaamheden gevraagd”.

Te hoog

De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij van de waarschuwing in 2011 van de deken van de Orde van Advocaten om de titel van advocaat niet te gebruiken, niets heeft aangetrokken. De rechtbank: „Hij lijkt niet in te zien dat hij door zijn handelen de rechtzoekenden heeft benadeeld en niet - zoals hij zelf stelt - heeft geholpen.”

K. klopte bij vier asielzoekers uit Marokko, Iran en Irak ruim 11.000 euro uit de zak. Dat honorarium zou te hoog zijn geweest voor de rol die K. in werkelijkheid speelde.

De Leidenaar is al langere tijd in opspraak. Zo had hij al de naam kansloze asielprocedures op te starten voor een torenhoog honorarium, waarvoor hij te weinig zou uitvoeren. In 2014 failleerde hij. Een aantal teleurgestelde klanten hadden met succes hun geld terug geëist bij de kantonrechter.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.