'Te veel afval in Leiden'

Loman Leefmansl.leefmans@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

Leidenaars leveren jaarlijks gemiddeld 285 kilo (huishoudelijk) restafval per persoon in. Dat is behoorlijk veel en levert daardoor een zeer matige score, in vergelijking met 34 andere middelgrote steden. Leiden bezet op de vuilnisranglijst een teleurstellende 32e stek.

Ook als het gaat om het scheiden van afvalsoorten is Leiden in de onderste regionen terug te vinden. Slechts 32 procent van het totale lokale afvalaanbod, zoals glas, papier en kunststof, wordt in Leiden gescheiden. Maar vier andere middelgrote steden op de lijst van 34 doen het nog minder goed.

Verzachtend

Ter vergelijking; bij de trotse koploper Deventer zorgen de inwoners maar voor 120 kilo afval per jaar per persoon. En 71 procent van het afval wordt er gescheiden.

Als verzachtende omstandigheid kan bij Leiden worden aangevoerd dat dichtbevolkte steden het doorgaans slechter doen dan gemeenten met meer ruimte.

De cijfers en hoeveelheden worden verzameld en bijgehouden door een landelijke overheidsorganisatie die zich Vang noemt. Die instantie heeft als doel dat in 2020, in alle steden, er nog maar 120 kilo vuilnis per persoon over mag zijn. Bovendien is dan 75 procent van het totale afvalaanbod gescheiden.

Daar zit Leiden nu nog behoorlijk ver vanaf. Vang verzamelt niet alleen gegevens uit de diverse steden, maar geeft ze vervolgens door aan andere plaatsen, als tip. Arnhemse afvalcoaches, een Maastrichts tariefdifferentiatiesysteem en ’omgekeerd inzamelen’ in Venlo zijn daar wat voorbeelden van. Gemeenten die vragen hebben over de verschillende lokale projecten, kunnen bij Vang terecht.

Belofte

Een aantal plaatsen die net als Leiden in het rechter rijtje van de ranglijst te vinden zijn, gaan een convenant ondertekenen waarin ze beloven het binnen afzienbare tijd beter te doen. Of Leiden bij die groep hoort is nog onbekend. De plaatselijke cijfers komen morgenavond ter sprake in de gemeenteraad.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.