Drijvende tuinen in Leidse Haven

leiden

Voorlopig zijn het alleen nog maar grote houten bakken met groene plantjes die in de Leidse Haven drijven. Maar over een jaar, zegt initiatiefneemster Aaf Verkade, ligt er bij de Kleine Havenbrug één grote zee van gele, paarse, rode en witte bloemen'.

De eerste twee drijvende tuinen werden gistermorgen, onder het toeziend oog van milieuwethouder Frank de Wit, zijn voorganger John Steegh, de wijkagent, ambtenaren en een handvol buurtbewoners te water gelaten. Houten bakken met zo'n 25 verschillende planten als gele lis, zegge, wilde rijst, groot hoefblad en moeras-vergeet-me-nietjes. Liefhebbers van bloemenpracht hoeven niet een heel jaar te wachten, zeggen medewerkers van de firma Watertuin. ,,In augustus is het al veel meer volgroeid.''

In Amsterdam liggen al langer van die eilanden vol bloemen, in Leiden gaat het vooralsnog om een proef. Naast de twee in de Haven werden er ook vijf drijvende tuinen gelegd in wateren op het Waardeiland. En als het een succes wordt, zegt gemeentelijk watercoördinator Marcel Belt, kunnen ze ook op andere plekken worden neergelegd. Voorwaarde is wel, dat buurtbewoners bereid zijn de watertuinen indien nodig te onderhouden.

Volgens Aaf Verkade, ook de vrouw achter het wilgenschip en de klimtouwen voor katten die in het water terecht zijn gekomen, hebben de drijvende tuinen veel voordelen. Ze maken de stad mooier en kleuriger, ze filteren het water, ze trekken insecten die weer andere dieren lokken, de wortels vormen over een poosje een mooie schuil- en paaiplek voor vissen en een kat die in het water is gevallen kan er gemakkelijk opklimmen om zich in veiligheid te brengen.

De gazen 'omheining' van de drijvende tuinen valt, nu de plantjes nog zo klein zijn, nog wel erg op. ,,Maar die is wel nodig'', zegt Verkade, ,,want als je de plantjes niet bechermt, gaan de meerkoeten snacken in de tuintjes en heb je na een tijdje niets meer over.'' Aan de onderkant worden de jonge wortels die in het water steken ook beschermd door gaas. Anders peuzelen vissen ze op.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.