Onteigening garage Lammenschansweg 'onnodig'

LD Politiek Live
Leiden

Volgens het stadsbestuur hebben de onderhandelingen over de Fordgarage aan de Lammenschansweg nu lang genoeg geduurd en blijft een bevredigend resultaat uit. Het college van burgemeester en wethouders gaan daarom over tot onteigening het pand. Een voorstel daartoe ligt bij de gemeenteraad.

De onteigening is noodzakelijk om de vaart in de ontwikkeling van het Betaplein te houden. In die plannen is geen plaats voor de garage. In de brief aan de gemeenteraad staat dat ,,reeds langere tijd” met de eigenaren geprobeerd is  ,,een minnelijke overeenstemming te bereiken”. Maar alle moeite leidde tot niets.

Die passage uit het raadsvoorstel verbaast Emiel Heemskerk, een van de eigenaren van het pand. De moeite van de gemeente bestond uit slechts één enkele mededeling van een vertegenwoordiger en advocaat van de gemeente, nu enkele maanden geleden. ,,Ze kwamen langs om ons te vertellen hoe de onteigeningsprocedure in gang werd gezet. Een alternatief dat wij vorig jaar al hebben voorgesteld, is nog altijd niet besproken.”

Begin 2014 dienden de eigenaren van de garage een plan in dat volgens eigen zeggen de gemeenschap geen cent kost, waardoor het Betaplein ontwikkeld kon worden en de garage gewoon kon blijven staan. Heemskerk: ,,Het is bijna komisch dat de gemeente er niet naar heeft gekeken en, net als bij het ROC, doorgaat met allerlei vastgoedavonturen. Dat gaat ons allemaal handen vol geld kosten.” Dat plan, waarin ruimte is voor de campus en woningen gerealiseerd worden, is volgens Heemskerk nooit door de gemeente overwogen.

De onteigeningsprocedure kent nog een slachtoffer: de huurder van het garagepand. Als de gemeente dat pand in eigendom krijgt, zullen ook zij eruit moeten. Autohaag Zeeuw was echter niet voor commentaar bereikbaar.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.