Woutertje van Leyden loopt al ’lekker vol’

Janneke Dijke
Leiden

De nieuwe basisschool Woutertje van Leyden heeft zoveel aanmeldingen, dat de groepen na de zomervakantie zo goed als zeker vol zitten. ,,Het is geen grootspraak’’, zegt locatieleider Mireille Rozeboom. ,,We moeten voor de komende jaren een duidelijke procedure gaan bepalen voor wie we toelaten en wie niet.’’

Maandagochtend ging de school aan de Houtmarkt voor het eerst open. Op een mistig, donker schoolplein knippen 32 kinderen kort na 8 uur een lint door, allemaal met een eigen schaartje. Daarna verdelen ze zich over twee klassen: een voor groep 1, bij juf Sabine, en een voor groep 2/3, bij juf Evelijn. De ouders mogen nog even mee naar binnen, maar daarna begint de les.

Jarenlang dacht niemand dat Leiden, na basisschool De Arcade in Roomburg, ooit nog een nieuwe school zou krijgen. De verschillende schoolbesturen spraken met de gemeente af dat er ondanks het grote aantal nieuwbouwhuizen in Leiden-Noord geen nieuwe basisschool nodig was. Er was immers voldoende plek op de drie scholen in de Kooi. Maar de wachtlijsten voor de openbare basisscholen Lucas van Leyden en Woutertje Pieterse werden steeds langer. Zo lang, dat de overkoepelende stichting PROO uiteindelijk toch met plannen voor een nieuwe school kwam. Dit stuitte op weerstand bij de gemeente en bij de katholieke en protestants-christelijke scholen in de Kooi. Na een mediationtraject met de gemeente kon PROO alsnog beginnen aan de Houtmarkt.

Voor de meeste kinderen is de eerste schooldag niet zo spannend. Ze gaan weliswaar voor het eerst naar een voor hen nieuw schoolgebouw, maar dat doen ze samen met allerlei klasgenootjes van hun vorige school. Zoals Pippa en haar broertje Ollie. ,,Ze zaten eerst op de Lucas van Leyden aan de Ursulasteeg’’, zegt hun moeder, Lonneke Wetzelaer. ,,Wij wonen in de Zeeheldenbuurt, dus dit is wat dichterbij.’’ Belangrijk vindt ze vooral het nieuwe onderwijssysteem van projectmatig werken, dat haar erg aanspreekt.

Ook Livia zat eerst op de Lucas van Leyden. Haar vader Coen Ensing is blij met de school vlakbij hun huis in Leiden-Noord. ,,Dit is een stuk praktischer met halen en brengen. Het onderwijskundig verhaal, heel erg vanuit het kind, is mooi. Maar dat is overal wel, vind ik.’’ Hetzelfde geldt voor Pleun, de dochter van Marleen Damen. ,,Mijn dochter zat op de Morskring, maar we zijn verhuisd naar deze buurt. Ik vind het zelf belangrijk dat je als kind in je eigen buurt op school zit. Straks kan ze zelf fietsen.’’ Haar oudere kinderen blijven wel op de Morskring zitten.

Vol

Naast alle overstappers zijn er twee kinderen die in de kerstvakantie vier jaar werden. Zij gaan voor het eerst naar school aan de Houtmarkt. Zulke kinderen zullen er de komende maanden en jaren veel meer komen, vertelt Rozeboom. ,,Tot 1 november volgend jaar lopen we lekker vol, en daarna zeker.’’ Elk jaar komt er een groep 1 bij, tot de school acht groepen telt. ,,Groter wordt het hier niet.’’ Ouders waarderen dat. ,,Het is hier lekker klein, en dat blijft het’’, zegt Mieke Doornbos, moeder van Emilie. ,,Dat de school net begint vind ik superleuk. Dan kun je als ouder nog een beetje bijdragen aan de ontwikkeling.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.