Leidse historicus Jan Marsilje overleden

Wilfred Simons
Leiden

Het instituut Geschiedenis van de Universiteit Leiden meldt het overlijden van de Leidse historicus Jan Marsilje, naar nu blijkt al op 21 april. Marsilje was één van de auteurs van het monumentale standaardwerk ’Leiden, de geschiedenis van een Hollandse stad’, ook bekend als ’de nieuwe Blok’.

Jan Marsilje (1936-2017) was oorspronkelijk afkomstig uit Terneuzen, maar studeerde en werkte van 1961 tot zijn pensionering in 2001 als docent middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hetzelfde werk deed hij daarnaast ook enkele jaren aan het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Hij stond bekend als een goede docent, die scholieren en eerstejaars geschiedenisstudenten ’de middeleeuwen binnen voerde’. Ook gaf hij tal van werkcolleges over de middeleeuwse stad, met daarin veel aandacht voor de Leidse geschiedenis.

Marsilje was ook één van de auteurs van het eerste deel van de geschiedenismethode ’Speurtocht door de eeuwen’, die in 1976 verscheen.

In 1985 promoveerde hij op het proefschrift ’Het financiële beleid van Leiden in de laat-Beierse en Bourgondische periode, 1390-1477’. Volgens het Instituut Geschiedenis is dit verslag nog altijd ’zeer nuttig’.

De geboren Zeeuw werd bij de Leidse historici vooral herkend aan zijn ’karakteristieke oranje-bruine colbertje’. Naast zijn werk stond hij bekend als liefhebber van Mechelse en Tervuerense herders en Groenendaelers.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.