PvdA: auto’s nu weg uit de Leidse binnenstad

Het Rapenburg.

Het Rapenburg.© Archieffoto Hielco Kuipers

Binnert Jan Glastra
Leiden

Het staat al jaren hoog op het wensenlijstje van de Leidse PvdA en ook nu brengt de partij dat in de aanloop naar de verkiezingen graag onder de aandacht: een autoluwe binnenstad.

Met een gloednieuwe parkeergarage aan de Lammermarkt en aan de Garenmarkt een andere in aanbouw, vindt de PvdA dat de tijd gekomen is om nu echt werk te maken van een zo autovrij mogelijk centrum.

In het actieplan dat de partij maakte, zet zij uiteen hoe de belangrijke historische plekken in de binnenstad de komende vier jaar compleet kunnen worden afgesloten voor auto’s die niet van bewoners of hun bezoek zijn.

Ook drukke routes door de binnenstad die daarop eigenlijk niet zijn ingericht, zoals de Langebrug, Stille Mare en Turfmarkt, wil de partij afsluiten.

Toegang tot die plekken en straten voor bewoners zou dan via een pasjessysteem geregeld moeten worden. Extra investeringen in OV wil de partij om de bereikbaarheid van het centrum te verbeteren.

Als dat geregeld is, kunnen op straat honderden parkeerplaatsen verdwijnen, stelt de PvdA. Die kunnen dan beplant worden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.