Negen bewoners krijgen koolmonoxide binnen, Leidse flat urenlang ontruimd [video]

Internetredactie
Leiden

42 Appartementen in de flat aan de Valkenhorst in Leiden zijn in de nacht van zondag op maandag urenlang ontruimd geweest. Negen bewoners moesten naar het ziekenhuis vanwege het inademen van koolmonoxide.

De brandweer sloeg alarm nadat vier bewoners van een flat onwel waren geworden, omdat zij te veel koolmonoxide hadden ingeademd. De vier waren zelf naar de huisartsenpost gegaan, waarna de huisarts de brandweer waarschuwde. In eerste instantie werd gedacht aan een gaslek, maar de koolmonoxidemelders van de brandweer sloegen uit. De concentratie was veertig keer te hoog.

Vervolgens moesten nog eens vijf mensen naar het ziekenhuis. Zij hadden zo’n hoeveelheid koolmonoxide ingeademd dat het zuurstofgehalte in hun bloed te laag was. Ze kregen daarom zuurstof toegediend.

De verhoogde concentratie van het potentieel levensgevaarlijke gas werd rond 23.30 uur gemeten. Rond 3.45 uur konden de bewoners van de ontruimde woningen weer terug.

„Dit had heel anders kunnen aflopen als de bewoners niet naar de huisarts waren gegaan”, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Tien van de 42 geisers bleken niet in orde te zijn. Deze zijn afgesloten. De bewoners zitten niet in de kou, omdat de geisers alleen voor warm water zorgden.

De brandweer ging de huizen langs om mensen naar buiten te krijgen. Bewoners stonden in pyama te wachten. ’s Nachts is winkelcentrum De Kopermolen ingericht om de bewoners op te vangen.

De komende dagen gaat de brandweer ook in andere vergelijkbare flats de geisers controleren. De geisers zijn eigendom van de bewoners, maar woningbouwcorporatie De Sleutels laat ze wel elk jaar controleren. Als mensen op het moment van controle niet thuis zijn, krijgen die een aangetekende brief met de boodschap dat ze de controle zelf moeten laten doen.

Foto’s: Toon van der Poel

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.