Dode eend brengt gemeente op spoor van botulisme in Kaag en Braassem

© archief anp

Michiel Smit
Kaag en Braassem

De gemeente Kaag en Braassem heeft botulisme geconstateerd in onder meer Leimuiden en Roelofarendsveen. De afgelopen weken liep er een onderzoek naar een gestorven eendje uit Leimuiden, dat was aangetroffen bij het water aan het Verlaat. Gisteren bleek dat het dier aan botulisme is doodgegaan.

„We vermoedden al botulisme, maar de test gaf nu die bevestiging’’, aldus de gemeentewoordvoerster. Botulisme is een besmettelijke ziekte die met name vogels velt. Het ontstaat door bacteriën van rottende kadavers. De botulismebacterie uit deze kadavers produceert onder bepaalde omstandigheden een zenuwgif. Die omstandigheden zijn er deze zomer bij uitstek, vanwege het hete weer en het warme water.

Hoewel dit type botulisme in principe niet gevaarlijk is voor mensen, is het toch af te raden om er te zwemmen, meldt de gemeente. Van de dode dieren kunnen mensen immers wel andere ziektes oplopen. Ook hoopt Kaag en Braassem dat diereneigenaren goed opletten. Volgens de woordvoerder raken de vogels verslapt door het gif en verdrinken ze. Botulisme zorgt voor verlamming bij watervogels. Eerst kunnen ze niet meer lopen en vliegen, en uiteindelijk gaat ook het ademhalen niet meer.

De gemeente hoopt dat inwoners gebruik maken van de ZwemWijzer. Op die site staat waar het veilig is om te zwemmen. Verder verwijdert de gemeente dode en zieke dieren . ,,We hebben twintig meldingen van dode of zieke vogels gekregen. Eén van de hotspots is het water bij het Sportpark in Roelofarendsveen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.