Appartementen in het Lidwinahuis

Loman Leefmans
Leiden

Het Lidwinahuis aan de Leidse Zoeterwoudsesingel wordt omgetoverd tot een appartementencomplex.

Althans, dat is het voornemen van projectontwikkelaar Vorm uit Papendrecht dat het bekende gebouw onlangs aankocht, zo is nu bekend geworden. Eind deze maand doet Vorm, tijdens een bijeenkomst met buurtbewoners, uit de doeken wat exact de bedoeling is met het pand.

Voordat deze ontmoeting plaats heeft, wil Ouderencontact Profburgwijk inventariseren hoeveel senioren in de Professoren- en Burgemeesterwijk geïnteresseerd zijn in een appartement in het Lidwinahuis. Daarvoor worden twee bijeenkomsten gehouden onder de naam Droomwonen ZWS34, waarbij ZWS34 slaat op het adres: Zoeterwoudsesingel 34.

Het karakteristieke, monumentale gebouw was tot vorig jaar in gebruik bij zorginstantie Ipse de Bruggen en er woonden circa dertig jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Voor die opvangfunctie was het pand niet langer geschikt.

Het complex met uitzicht op het Plantsoen werd opgetrokken in 1935, kreeg Sinte Lidwinahuis als naam en werd gebruikt als internaat waar nonnen waakten over 'zwakzinnige voogdijmeisjes'.

Wie tachtig jaar later hun plaats gaat innemen, is nog onduidelijk. "Wij tasten eerst af waar de meeste behoefte aan is", meldt Vorm-woordvoerder Harold Clabbers. "Zijn dat lofts, appartementen of herenwoningen; dat gaan we de komende periode uitzoeken en daarna volgen nog gesprekken met de gemeente." Clabbers verwacht dat de ingrijpende verbouwing begin 2017 van start gaat en dat jaar ook nog af komt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.