Herdenking in Leiden voor slachtoffer steekpartij

© Foto Leidsch Dagblad

© Foto LD

1 / 2
Leiden

Vrienden en familie van Cherno, de 28-jarige Leidenaar die in de nacht van vrijdag op zaterdag werd doodgestoken in het Jacques Urlusplantsoen (JUP) in Leiden, hebben het slachtoffer maandagavond herdacht op de plek waar hij het leven liet.

Ze verzamelden zich bij ingang D van het flatgebouw aan de kant van de Churchilllaan, de plek waar Cherno hevig bloedend naar buiten liep en in elkaar zakte. Naast de deur groeide maandagavond het herdenkingsmonument, dat afgelopen dagen ontstond, danig in omvang. ’Ik wou dat ik erbij was. Dan had ik je verteld om weg te lopen, net als vroeger’, schreef een vriend op een briefje. En: ’Ik beloof je meer te genieten van het leven en te blijven lachen. Net als jij.’’

Er stonden tijdens de herdenking meer dan honderd mensen om het monumentje voor Cherno. Bekenden omhelsden elkaar, schudden elkaar de hand, er werden tranen weggeveegd en familie raakte zwaar geëmotioneerd. Maar de herdenking verliep vooral waardig, rustig.

Het slachtoffer, vader van vijf kinderen, woonde niet in het JUP. Hij klopte op de fatale avond aan bij zijn ex-vriendin en toen ging het mis. De politie doet lopende het onderzoek geen mededelingen over de achtergronden van de fatale steekpartij waarvoor een 25-jarige Leidenaar als verdachte is opgepakt. Maar in de buurt wordt gezegd dat deze man een relatie heeft met de ex-vriendin van Cherno. Het slachtoffer was overigens geen onbekende van de politie. Hij stond in 2014 voor de rechter wegens een geweldsmisdrijf.

De verdachte is gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldt politiewoordvoerder Bobby Markus. De man blijft in elk geval nog veertien dagen in voorarrest. De steekpartij vond plaats op de galerij, niet in de woning van de ex-vriendin. De verdachte nam na het incident via de Brandts Buyskade de benen, hij stak de Churchilllaan over en ging via een smal fietspad tussen de Churchilllaan en de Boshuizerkade richting de stad. Hij zou bij de confrontatie met het slachtoffer zelf gewond zijn geraakt aan zijn hand. De politie wil in verband met het onderzoek nog niet vertellen waar hij uiteindelijk is aangehouden.

Maandag overdag werd met een boot en door politiemannen in waadpakken langdurig gezocht in de sloot langs de Brandts Buyskade, vlak bij het JUP. Er werden zware magneten gebruikt, kennelijk werd gezocht naar een metalen voorwerp.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.