FC Lisse verliest strafschoppenserie van Hoek [video]

FC Lisse speler baalt na het missen van zijn penalty tijdens een nieuwe strafschoppenreeks tussen FC Lisse en HSV Hoek. De KNVB laat de penaltyreeks nadat een scheidsrechter de vorige strafschoppen niet in de juiste volgorde liet nemen.

FC Lisse speler baalt na het missen van zijn penalty tijdens een nieuwe strafschoppenreeks tussen FC Lisse en HSV Hoek. De KNVB laat de penaltyreeks nadat een scheidsrechter de vorige strafschoppen niet in de juiste volgorde liet nemen.© ANP

© Foto: Hielke Biemond

1 / 2
LISSE

FC Lisse is alsnog uitgeschakeld in de KNVB-beker. In de opnieuw genomen strafschoppenserie was HSV Hoek de betere.

Niet FC Lisse maar de amateurs van HSV Hoek zijn daarmee door naar de tweede ronde van de KNVB-beker. De reeks eindigde op het Lisser sportpark Ter Specke in 6-5 voor de Zeeuwse ploeg.

Treurnis derhalve bij FC Lisse, dat de penaltyreeks op 20 september had gewonnen met 5-4. Maar omdat die reeks niet volgens de regels was genomen, besloot de KNVB dat de serie overnieuw moest. Lisse probeerde nog via de rechter het besluit van de KNVB ongedaan te krijgen, maar die gaf de voetbalbond gelijk.

De media waren woensdagavond massaal uitgerukt naar het Zuid-Hollandse dorp, waar de veelbesproken penaltysoap eindigde in een drama voor de thuisclub. Na vijf strafschoppen om en om stond het 4-4. De spanning nam toe toen het 5-5 werd. Lars Rauws schoot vervolgens zijn penalty tegen de doelman van FC Lisse, waarna Reguillo Vandepitte wel raak schoot namens Hoek. De Zeeuwen nemen het in de tweede ronde op 25 oktober op tegen eredivisieclub Heracles Almelo.

HSV Hoek keeper Jordy de Jonghe tijdens de nieuwe strafschoppenreeks tussen FC Lisse en HSV Hoek. De KNVB laat de penaltyreeks nadat een scheidsrechter de vorige strafschoppen niet in de juiste volgorde liet nemen.

HSV Hoek keeper Jordy de Jonghe tijdens de nieuwe strafschoppenreeks tussen FC Lisse en HSV Hoek. De KNVB laat de penaltyreeks nadat een scheidsrechter de vorige strafschoppen niet in de juiste volgorde liet nemen.© ANP

Hoek moest speciaal voor de strafschoppenserie de 200 kilometer naar Lisse overbruggen. De club had geen supporters meegenomen, uit vrees voor ongeregeldheden. Dezelfde spelers als in de eerste ontmoeting namen de penalty's, er was een andere scheidsrechter aangesteld.

De arbiter in het eerste duel was de oorzaak van de commotie. Hij liet de spelers de strafschoppen nemen volgens het zogeheten ABBA-principe. Dat houdt in dat het ene team begint en vervolgens het andere team twee keer achter elkaar aan de beurt is. Met dat systeem wordt momenteel in sommige landen geëxperimenteerd, maar in Nederland is deze vorm op de voetbalvelden niet toegestaan. De KNVB besloot daarom dat de strafschoppenserie moest worden overgedaan.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.