Zeer zwak ZZ Leiden wint toch

Gertjan van Geen
Leeuwarden

Na drie wedstrijden in de Dutch Basketball league is Zorg en Zekerheid Leiden nog altijd zonder puntverlies. Dinsdagavond werd Aris Leeuwarden in eigen huis met 62-60 geklopt.

Net als in eerdere duels dit seizoen maakte de ploeg van coach Paul Vervaeck het zichzelf allemaal niet eenvoudig. Het krachtsverschil was navenant, het verschil in punten liep daarbij niet in de pas.

Steeds als de bezoekers een gaatje hadden geslagen, streden concentratieverlies en nonchalance om voorrang in de Leidse ploeg. Het gebeurde in de seizoensouverture uit bij Rotterdam en afgelopen zaterdag thuis tegen BS Weert.

Onbegrijpelijk waren de passes van Rogier Janssen (zes keer balverlies), de schotkeuzes van Mohamed Kherrazi (regelmatig van veel te ver) en het totale gebrek aan controle in de verdediging.

Het deed de felle start van Leiden vergeten. Jessey Voorn had er zin in en smeet zijn eerste drie pogingen van grote afstand raak (4-9). Bij 10-20 begon het eerste verval. Halverwege het tweede kwart had de thuisploeg Leiden achterhaald: 30-30.

Een tweede sprint bracht ZZ op 30-39 en zelfs 32-44, maar ook dat was niet genoeg om rustig adem te halen. Aan het einde van het derde kwart was het al 46-50 en met nog exact zeven minuten te gaan was daar de eerste voorsprong voor Aris.

Jorden Gregory, in de eerste twee wedstrijden goed voor gemiddeld 24 punten, leek de thuisploeg met zijn 19de punt langs het zwalkende Leiden te helpen (55-54), maar gek genoeg viel de Amerikaan vervolgens volledig stil. En niet alleen hij. Liefst zes minuten hield Aris zijn kruit droog, wat juist voldoende was voor de bezoekers om het nu wel beslissende gaatje te slaan naar 57-62.

Het was niettemin een parodie op basketbal wat Leiden liet zien. Jansen kon het zich met nog twee seconden te gaan zelfs veroorloven om twee vrije worpen te missen, zonder dat daar straf op stond.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.