Money Time

Gertjan van Geen

Money time heet het. Of crunch time. Magic Johnson noemde het altijd winnin’ time. Ben je goed in die tijd vlak voor het eindsignaal van een spannende wedstrijd, dan ben je clutch.

Helaas is ZZ Leiden dit seizoen bepaald niet clutch. Eerder klutz. Tegen Den Bosch, afgelopen woensdag, ging het er weer eens om. Al het goede werk van de eerste helft was tenietgedaan in dat inmiddels standaard dramatische derde kwart, en in de laatste minuten moest het dan gebeuren. Waar bij Den Bosch vooral Arvin Slagter (wanneer kom je weer thuis, jongen? We missen je) de bal heel graag in zijn handen wilde hebben in de slotfase, daar speelde ZZ hot potato met het speeltuig. Jij. Nee, jij. Ah toe, jij.

Verantwoordelijkheid

Uiteindelijk nam Rogier Jansen de verantwoordelijkheid en dat sierde hem. De inmiddels hartstikke Leidse fireball is inderdaad een goede optie met de wedstrijd in de waagschaal, alleen kreeg hij eenvoudigweg de ruimte niet, want zijn voormalige team Den Bosch kent hem inmiddels ook een beetje.

Jansen heeft in dienst van een andere werkgever Leiden al eens de das omgedaan in money time. Om nog steeds onbegrijpelijke redenen maakte Sean Cunningham een fout op hem terwijl Leiden en Groningen gelijk stonden. Jansens twee vrije worpen raakten slechts de onderkant van het netje.

Cool blijven

Het moet blijkbaar in je zitten, om cool te blijven in money time. Cunningham was/is een uitstekende basketballer. Leiden mag hem nog steeds dankbaar zijn voor het seizoen 2012-2013, de laatste keer dat we op het stadhuisplein stonden (om de landstitel te vieren althans, tijdens de Lakenfeesten en op 3 Oktober is het natuurlijk ook goed toeven daar). In dat laatste succesjaar had ZZ eerst Tony Gallo (vertrokken omdat hij door heimwee werd verteerd en daardoor niet presteerde) en later Antoine Young op de pointguardplek, maar beiden voldeden niet.

Cunningham stond pal en was de ideale guard voor coach Toon van Helfteren. Groot en sterk, kon en wilde verdedigen. Slagter was in de finale tegen Aris goud waard maar Cunningham was een van de voornaamste oorzaken  dat ZZ überhaupt in de finale kwam.

Ergernis

Tijdens spannende momenten had Toon tot zijn zichtbare ergernis echter weinig aan Sean. Gemiste vrije worpen, slechte beslissingen (de fout op Rogier bijvoorbeeld) en een keer, tot ieders verbazing, het onvermogen om mis te gooien. Uit bij Den Bosch was het belangrijk om de tweede vrije worp te missen, maar de poging van Cunningham gleed feilloos door het netje.

Van Helfteren, een emotioneel vaatje buskruit vaak tijdens wedstrijden, was altijd ijzig koel tijdens money time. Wat dat betreft kan zijn opvolger Eddy Casteels nog wat van hem leren.

Csateels had tijdens de eerste wedstrijd tegen Den Bosch niet meer de tegenwoordigheid van geest om met nog zes seconden een time-out te nemen, toen de vermaledijde Chris Denson het veld overstak en scoorde. Dylon Cormier had toen net twee keer gemist van de vrijeworplijn.

Wat is dat toch met die Cormier? Die jongen kan namelijk echt goed basketballen, en zou zelfs wat deze columnist betreft wat meer speeltijd verdienen (zodat Worthy de Jong eindelijk mag rusten, zoals beloofd toen Mo Creek werd aangetrokken).  In tegenstelling tot zijn collegecarrière zijn vrije worpen nu echter een opgave voor hem. Net als open lay-ups. Geen center zo groot of Cormier bedenkt een manier om tegen hem te scoren, maar geef hem de ruimte en hij mist. Een gebrek aan reps?

Tovenaar

De beste actie in money time in de Leidse historie komt natuurlijk van de tovenaar zelf. Monta McGhee gooide op 29 mei 2011 tegen Groningen in game 7 zijn tweede vrije worp mis en pakte op raadselachtige wijze zijn eigen aanvalsrebound. De tijd tikte weg en Leiden was kampioen.

Leiden heeft dit seizoen een keer geprofiteerd van het feit dat de tegenstander klutz in plaats van clutch was. Ross Bekkering (ik mag geen grapjes meer maken over de Leidse ziekte) miste in dienst van Donar twee vrije worpen toen ZZ uit bij Groningen speelde.

Het is een van de redenen dat ZZ tegen de noorderlingen nu een positief onderling resultaat heeft. Leiden heeft dit seizoen een geweldig team, en dat heeft het al een paar keer gedemonstreerd. Wil het echter meedoen om de hoofdprijs, dan zal het in money time moeten leren toeslaan. Anders wordt elk einde van de wedstrijd garbage time, en dat is een andere column.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.