Lesje erfgoed voor eigenaars monumenten
Plantsoen 43, een eeuw geleden.© afbeelding erfgoed leiden
Het is een succesnummer van Erfgoed Leiden en het is ’vechten’ om in het schoolklasje te komen. Van eind september tot begin november loopt de zesdelige cursus ’Leven in een Historisch Pand’ waarbij een hele reeks experts en vakdocenten lesgeven aan Leidse bezitters van monumentale panden. ,,Alle aspecten en disciplines van erfgoed komen aan bod’’, aldus organisator Susan Suèr.
De cursus is niet nieuw en ook niet hier bedacht, maar door de combinatie van een aanzienlijk aantal historische panden, plus de aanwezigheid van een instantie als Erfgoed Leiden, is het wel op het Leidse lijf geschreven. De zes lessen zijn namelijk bedoeld voor stadgenoten die in een monumentaal gebouw wonen of er een bezitten, en die meer willen weten over de geschiedenis van het pand. Wat voor type en stijl is het, wie woonden er vroeger, hoe verloopt historisch onderzoek en hoe werkt een verbouwing met respect voor historische waarden. Dat zijn het soort vragen waarop de keur van kenners antwoorden heeft.
Het vrijdagse lessenpakket kost wel 150 euro, maar daarvoor komen onder meer een architectuurhistoricus, een bouwhistoricus, een architect, een bouwkundige, een archeoloog en een archivaris langs. En na de les in het regionaal archief aan de Leidse Boisotkade, volgt steevast een wandeling, rondleiding of excursie. ,,Het zijn trouwens niet alleen eigenaars, maar ook vaak makelaars die de cursus volgen. De eerste twee seizoenen was de cursus overboekt, want we werken met een klein klasje van maximaal twintig personen’’, aldus Suèr.
www.erfgoedleiden.nl