Huis aanpassen? Verhuist u maar!

Loman Leefmans
Wassenaar/Leiden

'U kunt beter verhuizen.' Dat zeggen steeds meer gemeenten tegen ouderen die vragen om aanpassingen in hun huis. Ouderenbond Anbo hoort dat steeds vaker en slaat nu alarm. ,,Gemeenten moeten hier écht anders mee omgaan'', aldus Anbo-directeur Liane den Haan.

Senioren kunnen woningaanpassingen zoals trapliften of een aangepaste badkamer en een toilet, aanvragen bij hun gemeente. Daar hebben de lokale overheden een budget voor, al wordt daar stevig op bezuinigd.

Maar bijna de helft van de door Anbo onderzochte gemeenten hanteert zeer strenge criteria om te bepalen of iemand recht heeft op een interne verbouwing. Waardoor de aanpassingen eerder uitzondering worden dan regel.

Den Haan: ,,Ondervraagde gemeenten geven aan dat inwoners maar moeten verhuizen naar een andere woning als hun huis niet meer voldoet. Maar er is een schrijnend tekort aan geschikte seniorenwoningen. Al zóuden senioren willen verhuizen, dan kán dat vaak niet eens.''

Snelheid is geboden

Karel Prins (72) uit Wassenaar ondervindt de geschetste problematiek aan den lijve. Zijn vrouw (66) verbleef de afgelopen tijd, na een ernstige beenoperatie, in het Leidse Rijnlands Revalidatie Centrum. Zij moet voorlopig in een rolstoel door het leven.

Maar de woning van Prins, tweehoog, is daarvoor niet geschikt te maken, zo concludeerde de gemeente. ,,Allemaal vriendelijke mensen, maar je merkt dat ze, zeker financieel, aan handen en voeten gebonden zijn. Ik moet dus op zoek naar een andere woning. Maar een verhuizing regelen en alles wat daarbij komt kijken, gaat niet zo snel'', aldus Prins.

Snelheid is wel geboden, want de vrouw van Prins werd afgelopen weekeinde ontslagen uit het revalidatiecentrum. ,,Dus zat er niets anders op dan dat ik mijn vrouw naar boven moest slepen. Dat duurt wel een halfuur. En eenmaal boven is ze niet erg mobiel. Ze kan alleen gedragen het huis uit, voor bijvoorbeeld een controle in het ziekenhuis. En wat als er bijvoorbeeld brand uitbreekt?''

'Ik eis hulp'

De gemeente Wassenaar was niet helemaal ongevoelig voor de situatie van het echtpaar Prins. Ze kregen onlangs een tijdelijke vervangende woonruimte aangeboden. ,,Maar dat ging natuurlijk wel echt op z'n Wassenaars. Ze boden voor mijn vrouw een kamer aan in een zorghuis, voor 70 euro per dag, exclusief eten. Of we konden onze intrek nemen in een Katwijks vakantiehuis. Dat kan ik als monteur natuurlijk nooit betalen.''

Omdat Prins in Leiderdorp werkt, is hij nu in die gemeente op zoek naar een seniorenwoning die wel geschikt is voor iemand die aan een rolstoel gebonden is. Hoe lang de zoektocht gaat duren, is nog niet bekend.,,Ik eis geen nieuwe woning, maar wel hulp tijdens de overbruggingsperiode. En ik weet dat meer mensen dezelfde problemen hebben. Dit moet toch aan de kaak worden gesteld'', oordeelt Prins over de situatie waarin hij verkeert.

Seniorenmakelaar moet helpen

De Anbo doet dat nu. De ouderenorganisatie geeft gemeenten het advies om een seniorenmakelaar aan te stellen. Dat is een verhuisadviseur die bemiddelt tussen ouderen, lokale overheden en woningcorporaties. Leiden heeft onlangs besloten een dergelijk makelaar aan te stellen, maar de betrokken instanties steggelen nog over wie diens zijn salaris moet gaan betalen.

In andere, kleine gemeenten in de regio staat het onderwerp 'seniorenmakelaar' nog niet op de agenda. En dat moet wel gebeuren, meent Den Haan. ,,Er moeten echt flinke stappen worden gezet op het gebied van woonbeleid voor senioren: het is vijf voor twaalf.''

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.