Afvallen? Ontbijt stevig en dineer matig

Een stevig ontbijt.

Een stevig ontbijt.© Foto ANP

Leiden

Als je wil afvallen, kun je beter ’s ochtends goed eten en de dag afsluiten met een lichte maaltijd. Het gezegde luidt niet voor niets: ontbijt als een keizer, lunch als een koning en diner als een bedelaar. Onderzoekers van het LUMC hebben nu aangetoond dat er in dit spreekwoord inderdaad een kern van waarheid zit. Dat heeft te maken met het zogenaamde bruine vet.

Dit vet verbrandt suiker en vet en is ’s ochtends het meest actief, toonden de wetenschappers aan. Ze ontdekten dat het bruine vet een duidelijk dag-nachtritme heeft. Hoe later op de dag, hoe langzamer bruin vet werkt. ‘s Nachts wordt het bruin vet weer actiever met verbranden om warmte op te wekken. De piek van de vetverbranding ligt op het moment van wakker worden.

De resultaten, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports, verklaren een eerdere studie. Daarin kregen twee groepen vrouwen met obesitas per dag dezelfde hoeveelheid calorieën te eten. De ene groep kreeg in de ochtend de meeste calorieën, de andere groep juist ’s avonds. De vrouwen die ’s morgens het meest aten, vielen sneller af omdat ze de calorieën beter verbrandden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.