Topkok Klerks zet zichzelf op de kaart

Loman Leefmans
Nieuwe Wetering

Hij kookte in Moskou, Johannesburg en Stavanger. Maar nu doet Wim Klerks het gewoon in zijn eigen dorp. Brasserie Tussen Kaag en Braasem bestaat sinds anderhalf jaar en menig regiogenoot weet zijn weg er al naartoe te vinden.

Een groepje wielrenners zit in de zon aan het water met uitzicht op de Haarlemmermeerpolder bij te komen met koffie en appelgebak. Voorbijvarende bootjes zwaaien gemoedelijk naar Wim en Marjolein Klerks, de eigenaren van restaurant Tussen Kaag en Braasem. ,,En dan te bedenken dat hier een tijdje terug nog niets was, alleen maar gras en wat schapen.’’ Sinds anderhalf jaar is dit het enige restaurant in Nieuwe Wetering. Het gebouw is een cultureel centrum dat naast de brasserie ook onderdak biedt aan de plaatselijke muziek- en schietvereniging. Klerks: ,,Het is goed geïsoleerd, je merkt er niks van hoor. Dorpsgenoten organiseren hier ook klaverjasavondjes in de zijruimte van het restaurant. We hebben een scheidingswand, het restaurant kan dan gewoon doordraaien.’’

Prijzen

Klerks is een bekende in de horecawereld. Hij werkte in de regio bij verschillende eetgelegenheden. Later ook in sterrenrestaurants zoals Excelsior in Hotel l’Europe en La Rive in het Amstel Hotel. Tien jaar lang richtte hij zich op wedstrijdkoken waarmee hij nationaal en internationaal vele prijzen won. Met het nationale team kookte hij over de hele wereld, van Moskou tot Parijs en van Johannesburg tot Luxemburg. Nu is hij terug bij zijn roots. ,,Een eigen zaak hebben, is natuurlijk het leukst. Zeker met onze vier kinderen, dan moet je een balans in werk en privé vinden.’’

Hij is geboren en getogen in Nieuwe Wetering, fietst elke dag in twee minuten vanuit huis naar werk en tussen de middag komen de kinderen van school langs om te lunchen. Zijn bekende naam heeft een groot voordeel, het trekt mensen uit de hele regio. ,,Iedereen in de omgeving kent het restaurant, het is echt een begrip geworden. Daar hebben we wel keihard voor moeten werken. Als je een restaurant overneemt, krijg je de gasten en de historie als het ware cadeau. Wij begonnen met niks en hebben de zaak zelf op de kaart moeten zetten. Je maakt lange dagen. Soms ga ik ’s ochtends om 9 uur de keuken in en kom ik er om 2 uur ’s nachts pas weer uit. Het is mijn passie, dan doe je dat met liefde.’’

Seizoen

Aan de andere kant zorgt die bekende naam ervoor dat mensen denken met een prijzig restaurant te maken hebben. Een verkeerd beeld, meent Klerks. ,,We zijn juist heel laagdrempelig en betaalbaar.’’ Zo kunnen de gasten er terecht voor koffie met gebak, borrel met bittergarnituur, lunch en diner. De menukaart is aangepast aan het seizoen en bestaat uit classics en trends. Klassiekers zijn oude bekende gerechten zoals carpaccio, saté en dame blanche. De trends op de kaart zijn bijvoorbeeld een rolmops van kalfsmuis, met tartaar van kreeft, avocado crème, een gelei van komkommer en kroepoek van inktvis. Of gepocheerde verse abrikozen afgebrand met amandel sabayon en ijs van boerenjongens. Net even anders. De topkok zit hier de komende tijd wel goed. ,,Ik heb het voorlopig wel naar mijn zin. Ik had nooit verwacht dat ik hier mijn eigen restaurant zou mogen beginnen, en dat het zo goed zou lopen. Daar ben ik stiekem wel heel erg trots op.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.