Wegen rond Leidse Haven gaan op de schop

De stoepen van de Haven staan vol met fietsen.

De stoepen van de Haven staan vol met fietsen.© Archieffoto Leidsch Dagblad

Zo zou de Oude Herengracht er uit kunnen gaan zien.

Zo zou de Oude Herengracht er uit kunnen gaan zien.© Illustratie DMOO

1 / 2
Janneke Dijke
Leiden

De gemeente gaat de wegen rond de Haven opnieuw inrichten. Doel is voetgangers meer ruimte te geven, fietsers de juiste kant op te loodsen en autoverkeer dat niet in de binnenstad moet zijn te weren.

De Leidse Haven, het Havenplein en de Oude Herengracht zijn nu te rommelig en onoverzichtelijk, vinden buurtbewoners en gemeente. Bovendien wordt het gebied onderdeel van het Singelpark. Daarvoor is op kale stukken extra beplanting nodig want het park moet een groene route zonder onderbrekingen worden.

De eerste opvallende verandering is dat de hele Oude Herengracht een voorrangsweg wordt. Nu loopt de doorgaande weg nog van de Oude Herengracht met de bocht mee naar de Langegracht. Fietsers komen op die plek moeilijk naar de overkant door het drukke autoverkeer. ,,We willen dat de binnenstad minder aanlokkelijk wordt voor doorgaand verkeer’’, zegt projectleider Jet van Haastrecht.

Vlak bij dat kruispunt komt een nieuwe Singelparkbrug, van het Huigpark naar de Oude Herengracht. De singelparkroute loopt vervolgens via het smalle straatje De Bleek naar het Blekerspark. Op de Oude Herengracht staan nu weinig planten en bomen maar dat gaat veranderen. Het stuk wordt een dertig-kilometerzone en er komen meer bomen of struiken.

De Haven is een van de hoofdfietsroutes dwars door Leiden. De gemeente wil graag dat fietsers na de Grote Havenbrug rechtsaf de Oude Vest op gaan, in plaats van rechtdoor de Haarlemmerstraat in. ,,Nu is dat een lastige bocht, waar het zicht heel slecht is’’, zegt Van Haastrecht. ,,Daarom verleggen we de hele rijbaan, zodat hij natuurlijker naar de Oude Vest loopt.’’

Op drie plekken komen grote fietsenrekken te staan: bij restaurant Lot & de Walvis, naast de vuilcontainers bij de rondvaartboot en voor de toko. In totaal is er dan plek voor 52 fietsen. Nu zijn er verspreid over de hele Haven rekken voor 30 fietsen. Stoepen slibben daardoor dicht. ,,Voetgangers moeten eigenlijk op de rijbaan lopen’’, concludeert Van Haastrecht. De gemeente bekijkt nog wat er verder verbeterd kan worden aan de Haven.

Het is nog niet bekend wanneer de stratenmakers aan de slag gaan. Ook de Hooigracht, Langegracht en Rijnsburgersingel moeten op de schop en de gemeente wil niet overal tegelijk wegwerkzaamheden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.